Прокуратура судитиметься із міською владою Калуша за музичні школи


Подання прокурора з приводу рішення сесії Калуської міської ради від 14 березня 2013 року про реорганізацію музичних шкіл №№ 1, 2 підтримали тільки 9 депутатів. Тому у 10-денний термін прокуратура, швидше за все, звернеться із цього приводу до суду. Адже, на думку правоохоронців, рішення суперечить чинному законодавству України. Міська влада має свій «залізний» аргумент — гроші, яких уже нині не вистачає на виплату відпускних учителям музичних шкіл.

Напевне, для більшого емоційного навантаження питання №2 порядку денного 41-ї позачергової сесії Калуської міської ради про уточнення бюджету Калуша на 2013 рік поміняли місцями із питанням №3 — про зміни у програмі розвитку світи. Зміни внесли, схоже, через те, що четвертим питанням був розгляд подання прокурора щодо скасування рішення про реорганізацію музичних шкіл, повідомляють "Вікна".

— Питання постало тому, що нічим виплачувати відпускні вчителям музичних шкіл. Ми уже використали всю суму бюджетних призначень. На виплату відпускних треба 1,3 млн. гривень, — зазначила начальник фінансового управління Калуської міської ради Марія Семенюк.

Кошти «зняли» із інших пунктів видатків, зокрема, по управлінню культури, депутатському та резервному фондах, видатках на муніципальні колективи.  Депутати більшістю голосів зміни — підтримали.

— Ми вже відтепер почали стягати (кошти. — Авт.) із наступного півріччя. Перспективи — безрадісні. Тим паче, що не вистачає на виплату відпускних, — резюмував секретар міської ради Олександр Челядин.

Тому до розгляду подання прокурора депутати приступили вже мотивованими.

Головний аргумент прокуратури — рішення суперечить низці вимог нормативно-правових актів України, основною із яких є стаття 9 Закону України «Про позашкільну освіту в Україні», де чітко забороняється злиття позашкільних навчальних закладів.

— Яким би не було рішення, це все одно завершиться судом, — наголосив Олександр Челядин.

Аргументи калуської влади — жодні права дітей на гармонійний розвиток не будуть ущемлені. Тим паче, не скоротиться чисельність педагогічного колективу новоствореної структури.

За словами заступника міського голови Галини Романко, нині показник дітей, які охоплені позашкільною освітою у місті, складає майже 70% від загальної кількості. Крім того, на позашкілля однієї дитини виділено 8,8 тис. гривень на рік. Такого показника немає у жодному іншому місті, аргументувала чиновниця.

Крім того, перед засіданням депутати і запрошені отримали передрук інформації одного із обласних видань про те, що вчителів івано-франківських музичних шкіл примусово відправляють у відпустки за власний рахунок.

— Є Закон України, але є і Бюджетний кодекс. Як нам діяти, якщо держава не виконує зобов’язання щодо фінансування діяльності цих закладів. Тим паче, що скорочення буде стосуватися тільки адміністративної вертикалі, — апелював перший заступник міського голови Ігор Матвійчук.

Не втрачали активної позиції у відстоюванні двох музичних шкіл і депутати опозиційних у міській раді політичних сил.

— У мене — кілька питань. По-перше, Олександре Івановичу (Челядин, секретар міської ради. — Авт.), Ви були начальником управління освіти. Як Ви можете допускати порушення прав дітей. Адже Ви знаєте, що, коли, наприклад, ідеться про участь у конкурсі, то кількість учасників — регламентована від кількості навчальних закладів. Якщо з одного закладу допускають, до прикладу, трьох дітей, то від Калуша могло поїхати б 6. А поїдуть — троє. Аналогічна ситуація — і з кількістю оркестрів, відділів тощо, — переконував Іван Мащакевич (НРУ). — Депутатський корпус повинен працювати у руслі відповідності до чинного законодавства. А ми дозволяємо собі приймати протизаконні рішення. Такі рішення можуть бути підставою для розпуску ради.

Зрештою, депутати вирішили довго не дискутувати, і — відхиливши пропозицію Олега Нижника (фракція НРУ) про поіменне голосування, не підтримали подання прокурора. За проголосувало всього 9 депутатів. Схоже, тим, що буде суд, задоволені всі.