Прості способи, як економити на електроенергії


Раціональне споживання ресурсів — тренд останніх років. Це не лише позитивно впливає на довкілля, а ще й дозволяє суттєво економити на оплаті комунальних послуг. Сьогодні ми поговоримо про електроенергію. У більшості домівок рахунки «за світло» стоять на другому місці за розміром після опалення.

Як же їх знизити? Розглянемо 4 прості способи.

Заміняємо побутову техніку на енергоефективну

Почнемо з того, що основним споживачем електроенергії у квартирі та будинку є побутова техніка: чайники, пральні та сушильні машинки, СВЧ плити тощо. На наше щастя виробники усіх цих пристроїв давно зрозуміли, що люди не хочуть платити великі гроші за техніку, а потім ще й за споживання нею електрики. Багато побутових приладів маркуються літерами від A до G, що означає їхній клас енергоефективності. Обравши техніку А+ або навіть А++, ви зможете суттєво зменшити витрати.

Переходимо від ламп розжарювання до LED

Деякі люди помітили, що заміна освітлення в будинку на LED елементи дозволила не лише покращити рівень енергоефективності, а ще й знизити витрати на регулярну покупку нових лампочок. Світлодіодні пристрої мають наступні переваги:

- служать у 5-8 разів довше за звичайні лампи розжарювання;

- споживають у рази менше електроенергії, забезпечуючи той же рівень освітлення;

- практично не нагріваються, безпечні у використанні, не вимагають особливих умов утилізації.

А ще сучасні LED лампи здатні приємно здивувати своїм дизайном. Компанія Progres Electro реалізує пристрої, виконані у формі груші, кулі, свічки, труби тощо. Подібні лампи економлять електроенергію та прикрашають інтер’єр одночасно.

Вимикаємо електроприлади, якими не користуємося

Деякі прилади мають режим «сну» — це типово для комп’ютера, телевізора, кондиціонера. Вважається, що вони у цей час споживають незначну кількість електроенергії, а вам не доведеться довго чекати на повне їхнє вмикання за потреби. Насправді за місяць цифри швидко накопичуються. А якщо подібних приладів у вас багато, то рахунок за режим «сну» здатен неприємно здивувати. Фахівці з енергоефективності радять за можливості вимикати таку техніку повністю, бажано навіть з розетки. Це не лише економічно, а ще й раціонально з позиції пожежної безпеки.

Оптимізуємо роботу холодильника то бойлера

Підраховано, що головними споживачами електроенергії в квартирі є бойлер, холодильник, плита та чайник. І якщо останні два пристрої ми вмикаємо за необхідністю, то перші працюють постійно. Але існує кілька способів оптимізувати їхню роботу. Для бойлера буде корисним поставити регулятор нагріву на економічний режим або навіть вимикати його перед сном і вмикати ближче до вечора. Холодильник слід розмістити подалі від плити та опалювальних приладів. Не варто ставити у нього гарячі страви. На роботу холодильника також впливає температура в кімнаті — оптимальними вважаються 18-20 градусів. Це дозволить знизити навантаження на компресор і зменшити споживання електрики.