При купівлі м’яса на прикарпатських ринках потрібно запитувати експертний висновок


Про небезпеку заразитись паразитами від споживання м’яса та м’ясних продуктів чули всі, та тільки одиниці беруть її до уваги.

Підтвердженням цьому є велика кількість покупців біля м’ясних рядів на продуктових ринках. Та запитують експертний висновок спеціалістів щодо якості м’яса одиниці.

Звичайно, таку безпечність можна пояснити просто: покупець звик, що за нього цим займаються відповідні служби.  Насправді так воно і є, та все ж розслаблятися не варто.

За словами спеціалістів Івано-Франківської міської державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи  м'ясна продукція підлягає обов’язковому щоденному огляду.

«Щоб отримати талон на право продажу, потрібно подати довідку від ветеринарного лікаря, у якій сказано дату, температуру тіла та клінічний огляд тварини. На основі цих даних та огляді туші видається експертний висновок. Обов’язково з кожної туші перевіряємо внутрішні органи, адже саме за ними можна визначити можливі хвороби забитої тварини», - зазначає  лікар ветеринарної медицини Леся Василяк.

Пані Леся каже, що найчастіше свиняча печінка уражена ехінококозом, яловичини – фасціольозом.  Обов’язково перевіряють на трихінельоз, адже він небезпечний тим, що не підлягає лікуванню. Хоча останній най часті трапляється у диких кабанів. Щоб не наражатись на зайву небезпеку,  любителі дичини можуть звертатись до лабораторії ветсанекспертизи, де на основі діафрагми вепра проведуть аналіз на трихінельоз.

«Варто зауважити, що на Прикарпатті його останнім часом не виявляли, а от у наших сусідів - Чернівецькій області, близько пів року мисливці таки вполювали дикого кабана, зараженого трихінельозом», - каже Василяк.

Лікар також зауважує, що все заражене паразитами м’ясо до продажу не допускають, а утилізують.

«Маємо договір про утилізацію зіпсованого, зараженого м’яса та відпрацьованих проб з Коломийським утильзаводом. Покупець може бути впевнений – таке на прилавок не попаде. Та все ж потрібно бути обачним, не довіряти м’яснику беззастережно, а запитувати відповідні дозволи на реалізацію м’ясної продукції», - вважає лікар ветеринарної медицини.