Реставраторка Віталія Жолобак: «Лікар рятує життя людям, а реставратор – творам мистецтва»


Будь-що в цьому світі має здатність з роками втрачати свій зовнішній вигляд, псуватись та руйнуватись. Втім, деякі речі з часом стають тільки цінніші, якщо правильно їх доглядати. Наприклад, твори мистецтва.

Яке б уявлення ми мали про різні періоди, якби не збережені картини, де бачимо цінності та мислення тодішніх людей? Так, збережені твори мистецтва — завжди цінність. Та хто стоїть по той бік мистецтва?

Милуючись давніми картинами, більшість людей навіть не здогадується, скільки праці покладено в збереження та відновлення цих творів. Реставратори залишаються таємними лікарями мистецтва, пише ВЕЖА.

Віталія Жолобак – реставраторка та художниця з Івано-Франківська. Дівчина відновлює твори мистецтва і вважає свою роботу безмежно цікавою.

«Реставрація – це мій подарунок долі. Я завжди захоплювалась відновленням картин, мені це здавалось надзвичайно цікавою справою. Одного разу мені випала нагода спробувати реставраторську роботу, я не відмовилась і так відбулось моє знайомство з цією справою. Вже 4 роки я працюю над відновленням ікон та картин.

Реставрація – нелегка справа. В першу чергу, це робота з різними видами художніх матеріалів. Фарби, полотна, лаки та багато іншого стають найкращими друзями. Я спеціалізуюсь на станковому олійному живописі. Зараз в мене третя кваліфікаційна категорія за спеціальністю художник реставратор олійного живопису.

Мене захоплює процес реставрації…

Процес реставрації дуже цікавий. Перш за все, реставратор повинен оглянути та описати стан твору. Потім необхідно скласти план реставраційної роботи. Кожен етап обов’язково фіксується на фотокамеру. Попри це все, я відбираю проби із картини для досліджень. З твором я проводжу багато маніпуляцій, наприклад, укріплюю фарбовий шар, усуваю забруднення, відновлюю основу, ґрунт, знімаю потемнілу лакову плівку і ще багато різного. Головне правило для реставратора – не нашкодити й не додавати нічого свого. З ним я повністю погоджуюсь, бо витвір мистецтва має залишитись таким, яким його створили.

Не всі розуміють, що реставрація потребує часу та зусиль

Я працюю із творами виконаними олійними фарбами на полотні або дошці. Трапляються картини намальовані на картоні чи фанері.

Відреставрована ікона

Процес реставрації займає багато часу. На жаль, не всі це розуміють. Одного разу завітала в мою майстерню цікава панянка, яка хотіла відреставрувати свою картину. З її розповіді я зрозумілі, що роботи буде багато і це потребує достатньо часу. Втім, пізніше виявилось, що жінка й не думала приносити картину в майстерню. Вона запропонувала мені взяти із собою фарби й швиденько зробити реставрацію картини в неї вдома. До того ж за 15 хвилин я мала реставрувати роботу не знімаючи її зі стіни. Мене це дуже розсмішило і звичайно я відмовилась. Втім, таких дотепних історій у сфері реставрації буває дуже багато.

Лікар-реставратор

Для мене професія реставратора прирівнюється до лікарської справи. Лікар рятує життя людям, а реставратор – творам мистецтва. Це досить відповідальна і зосереджена робота. Одночасно завдяки професіоналізму реставраторів, ми досі можемо милуватись дорогоцінними творами мистецтва.
Я мала змогу укріплювати фарбовий шар на одному з ангелів Пінзеля.

З мистецтвом я познайомилась дуже давно. Ще з дитинства я обожнювала малювати, щось вирізати, створювати. Коли навколо творчість, то мені комфортно. Спочатку я малювала різні картини, а коли вже набула досвіду, почала займатись іконописанням.

Основні елементи моєї творчості – чистий аркуш паперу та гострий олівець

В студентські роки, приблизно на 3 курсі я спробувала намалювати свою першу ікону. Щоразу процес моєї творчості різний. Втім, для мене важливо, щоб було відчуття спокою та хороший настрій. Я маю відчувати, що попереду є вільний час і нічого не відвертає мою увагу. Ще важливо, щоб я була на своєму робочому місці. А основні елементи моєї творчості – чистий аркуш паперу та гострий олівець.

Для ікон мені потрібно ще дещо. Їх здебільшого я малюю на липовій дошці. Ідеї виникають від того, що найбільше торкає мене. Це може бути подія із життя чи уривок з Біблії. Сценарієм моєї ікони навіть може стати сюжет із фільму чи власні думки під час молитви. Так була створена моя ікона «Оплакування». До речі, це одна з моїх улюблених робіт. Поштовхом до її створення стала війна на сході України. Хоробрі серця наших хлопців і водночас розбиті серця їх матерів нагадали мені страждання Ісуса на очах Його Матері. Мене це настільки торкнуло, що я мріяла перенести ці відчуття на власну ікону.

Талант від тата

З першими малюнками мені допомагав тато. Пам’ятаю, як до школи потрібно було намалювати щось і саме тато підказував, вчив мене. Думаю, що від нього до мене перейшов цей талант. Все ж в моїй родині творчих людей достатньо. Наприклад, рідний брат батька теж займається мистецтвом. Він працює фотохудожником в Дніпрі. Ще моя бабуся займається рукоділлям – вишиває. Вона вже в досить поважному віці, але досі не покидає цю справу. Нещодавно я дізналась, що рідна сестра моєї бабусі теж захоплювалась малюванням.

Картина Віталії

Картина Віталії

Першою моєю творчою роботою був шкільний малюнок. Нам сказали намалювати сюжет з улюбленого мультфільму. Я на склі гуашшю зобразила дуже милу, дитячу, красиву картину. Вже в дорослому віці першою картиною, якою я можу похизуватись, був акварельний пейзаж осіннього лісу.

Спочатку мистецтво було моїм захопленням, але з роками стало моєю професійною справою. От вже 4 роки я працюю реставратором і не тільки відновлюю твори мистецтва, а й створюю власні.

Перша виставка, в якій я взяла участь як художниця, була у 2016 році. Там я виставляла свою роботу «Ангел». Вже у січні 2019 року, на виставці іконописних творів, я виставила 5 своїх ікон. Цього ж року призову премію отримала моя робота «Оплакування» на міжнародному конкурсі іконопису в Польщі. Також 12 відреставрованих мною творів доповнювали виставку реставраторів художнього музею нашого міста.

Я планую не зупинятись, продовжувати вчитись, реставрувати й створювати нові твори мистецтва. Дуже стараюсь реалізувати власні амбіції, а для цього я працюю, працюю і ще раз працюю. Тож попереду тільки активна праця».

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!