Робимо антисептик самостійно


У 2020 році у нас з'явилась ще одна стаття витрат. Крім іншого, довелось тепер постійно поповнювати запас індивідуальних засобів захисту. Так, не зовсім приємно витрачати гроші на маски, одноразові рукавички чи антисептик. Проте, краще вже це, ніж хворіти й платити за лікування та медичні препарати. Кожна можливість заощадити на речах повсякденного вжитку − це справжній подарунок для сімейного бюджету. У нас є для вас один такий метод. Метод, що дозволить скоротити витрати на необхідне, не знижуючи при цьому рівень захисту.

Ефективний антисептичний розчин в домашніх умовах

Профілактика зажди краща за лікування. Витрачається менше грошей, вище ефективність, немає поганих наслідків для здоров'я. Це чудово розуміли вчені, які працюють у Всесвітній організації охорони здоров'я. Тому вони ще на самому початку пандемії розробили простий рецепт антисептичного розчину. 

Працюючи над формулою, вони в першу чергу думали про країни з бідним населенням. Про тих людей, яким важко придбати дорогі компоненти чи обладнання. Тому головним компонентом антисептику вони визначили етиловий спирт. 

Це − блискуче рішення. Як показують наукові дослідження, етанол здатен знешкодити до 99% усіх мікроорганізмів, що здатні викликати у людей хвороби. Коштує спирт зовсім недорого. Навіть в країнах, що розвиваються, його виготовляють в великих кількостях. 

В Україні спирт виробляється здебільшого на державних спиртових заводах. Поки він не потрапив на підприємства лікеро-горілчаної промисловості, етанол коштує не дорого. Адже продається він не як алкогольний напій, а як сировина. У тому числі − як сировина для медичних й дезинфікуючих розчинів. 

Якщо ви придбаєте спирт міцності 96,3% у промисловій пляшці, то зможете суттєво заощадити. Не хвилюйтесь, це не дуже великий об'єм. Промисловими вважаються вже шестилітрові пляшки. Одної такої вистачить для того, щоб забезпечити достатньою кількістю антисептику сім'ю з трьох осіб на три місяці. 

Інші компоненти

Звичайно, спирт, це не єдиний складник, який стане вам у потребі. Крім етанолу ви мусите придбати ще перекис водню, гліцерин та дистильовану воду. Але ці рідини коштують значно дешевше, тому у вас не має виникнути проблем з купівлею. 

Радимо, в першу чергу, шукати їх в інтернет-магазинах. Та купувати в великій тарі. Не менше, ніж 1 літр. 

Пропорція

Всі компоненти, які ви зібрали, потрібно перемішати. Ось правильна пропорція, яку рекомендують фахівці ВООЗ:

- Спирт етиловий − 8333 мл

- Вода дистильована − 1105 мл

- Перекис водню − 417 мл

- Гліцерин − 145 мл

Одразу хочемо застерегти вас від найпоширенішої помилки. Не слід вважати, що чистий спирт краще вбиває мікроби, ніж розведений. Якраз навпаки. Найкраще зі знешкодженням хвороботворних мікроорганізмів порається розчин з концентрацію етанолу приблизно у 80%. Менша концентрація знижує ефективність антисептику. А більша призводить до дуже швидкої його дії. Деякі бактерії після взаємодії з чистим етанолом можуть відновлювати свою оболонку. Тому краще точно слідувати тим рекомендаціям, які викладені в цьому рецепті. 

Застосування

Антисептик наноситься на шкіру рук кожного разу після того, як ви торкались якихось предметів чи поверхонь, на яких можуть бути збудники хвороб. Поручні в транспорті, дверні ручки, клавіші банкомату, візок у супермаркеті. Та ще сотні інших предметів в публічних місцях. 

Не покладайтесь на свою сумлінність. Всі ми люди, можемо забувати чи бути неуважними. Тому краще зайвий раз полити на руки антисептичний розчин, ніж роздумувати. 

Бережіть своїх рідних та будьте здорові.

Джерело - https://vodka-ua.luxe/