Руслан Коцаба: Я був єдиним журналістом, який бачив весь цей фарс


Вчора прикарпатські правоохоронці здійснили обшук помешкання голови політвиконкому ВО «Тризуб» ім. С. Бандери Андрія Подільського.

Перед цим відбулися обшуки в тещі Андрія Подільського в селі Залуква та в його мами в селі Нижнів Івано-Франківської області. Слідчий-суддя Любомир Островський виніс постанову, яка дозволяє провести обшук. Водночас,невідомо в якому статусі наразі перебуває Подільський. Також не були вказані підстави для проведення обшуку. 

В результаті обшуку було вилучено комп'ютерну техніку, фарби, всю літературу, в якій в заголовку було слово «нація», наклейки червоно-чорним прапором та Тризубом. Перед цим під час обшуку в тещі Подільського вилучили білі футболки, на яких не було жодних зображень.

«Перспектива наступна - статус Подільського у справі не визначений, клопотань, заяв він заявляти - робити права позбавлений,оскільки не є підозрюваний. Дякуючи новому КПК слідство таємно (без жодних повідомлень), порушило провадження, таємно призначило і призначить ряд мистецькознавчих експертиз і вже тоді, в один день оголосить Подільському про підозру і відкриє метаріали провадження. Ми зобов'язані будемо відкрити свої, але що ж зможе відкрити захист, коли по КПК захисник може лише з моменту оголошення про підозру ( і відповідно з цього моменту) проводити активні дії по збору доказів невинності або помякшення провини клієнта», - коментує адвокат Андрій Подільського Володимир Бандура.

Нагадаємо, що минулого тижня працівниками УМВС України в Івано-Франківській області було затрмано члена ВО «Тризуб». Як повідомили правоохоронці, до чергової частини УМВС України в Івано-Франківській області 22.08.2013 в 11.05 год. надійшло повідомлення про те, що житель Галича виготовляє фальсифіковану продукцію та збуває її на теренах району і в обласному центрі. Повідомлення зареєстровано в журналі єдиного обліку, як того вимагає законодавство.

За даним фактом правоохоронці розпочали перевірку, під час якої з’ясувалося, що житель м.Галич, голова політвиконкому ВО «Тризуб» ім. С. Бандери, засновник та Головний Координатор громадського руху «Фонд-УПА», привіз 22.08.2013 в м.Івано-Франківськ та зберігав при собі з метою розповсюдження партію речей та предметів, зміст яких свідчить про пропаганду національної нетерпимості, що підпадає під ознаки кримінального правопорушення. За фактом розповсюдження предметів, які пропагують національну нетерпимість, проводиться розслідування, в ході якого призначено ряд мистецтвознавчих експертиз з метою визначення ідеологічних та морально-етичних аспектів змісту вилучених предметів.

В свою чергу Андрій Подільський у спілкуванні з журналістами на прес-конференції звернув увагу на системне стеження та невипадковість його затримання. «Підозрюю, що активно прослуховувався телефон, крім того велося зовнішє спостереження за автомобілем, бо затримали оперативно біля мого будинку відразу після зустрічі з другом. В "операції" брало участь близько 20 осіб. На 4-5 авто з цивільними номерами, які підїжджали-відїжджали. Затримували два старших лейтенанта в цивільному, один при тому забороняв дзвонити і користуватися телефоном, викручуючи руки другові. По факту затримання слідчий не зміг зрозуміло пояснити причини затримання та вилучення наявних книжки Провідника «Тризуба» , футболок з «індусом», двох патріотичних дисків (з фільмами та музикою) , які збирався подарувати друзям (цим займаюся вже тривалий час на громадських засадах, як ініціатор та Координатор Громадського Руху ФОНД-УПА) . При цьому вказувалося, що перелічені речі належать до категорії «заборонених речей», хоча не змогли аргументувати чому ці речі є забороненими. Чи щодо дисків та книжки вже повертається «Валуєвщинаа»!? В протоколі вказали вилучення білих футболок без згадки про зображення "людиноподібного індуса", очевидно цей малюнок не належить до заборонених» - зазначив раніше на прес-конференції Андрій Подільський.