Що таке Neck-Knife, та як його вибрати?


Якщо ви любите фільми та книги про пригоди та дику природу, то ви, звичайно ж, в курсі, яку важливу роль в житті їх героїв грає ніж.

Навіть в знайомій багатьом з дитинства казковій повісті Р. Кіплінга «Мауглі», головний герой завжди носить на шиї кинджал у піхвах. Цей образ настільки яскравий, що запам'ятовується буквально на все життя.

Традиція носити ніж подібним чином, мабуть, стара як світ, але сучасну концепцію «Neck-Knife» або «шийного ножа», з її особливостями і характерними рисами, створили у Сполучених Штатах.

Компактний шийний ніж підійде як людині, що подорожує «легкою ходою», так і навпаки, обвішаному з усіх боків екіпіровкою туристу, якому «ще й ніж» дівати вже просто нікуди.

Все ж таки, наявність ножа значно розширює можливості його власника. А шийний ніж, при цьому, ніяк не заважає рухатись та залишає руки вільними.

Вважається, що сучасний шийний ніж повинен бути компактним, пласким і легким, щоб не заважати власнику, та не бити його по грудях під час руху. Він повинен легко ховатися під одягом, але, при цьому, бути зручним у користуванні. Носять «шийники» зазвичай в кайдексових піхвах, гирлом вниз, що дозволяє легко і швидко витягти ніж, природним рухом руки.

У наш час Neck-Knives входять в асортимент багатьох виробників, як відомих, так і не дуже.

На жаль, моделі від відомих західних брендів типу Spyderco за ціною з легкістю перевалюють за 180 євро.

Ціна, як на наш час, як не крутіть, кусається.

З цієї причини, бажаючим купити більш бюджетний, але якісний шийний ніж, рекомендуємо звернути свою увагу на такий феномен останніх років, як «китайські бренди». Якість у них цілком висока, адже ці марки перш за все мітять в американський та європейський ринок. А ось ціна їхньої продукції, безумовно, куди більш доступна для «нашого брата».

Одним з таких брендів є SRM, деякі з шийних моделей від якого, ми пропонуємо розглянути ближче:

Ніж SRM 7130

https://grandway.ua/nozh-neskladnoj-7130-fui-sh/

Розробляючи цю шийну модель, інженери Sanrenmu взяли стандартний «фікс» та викинули з його конструкції все зайве.

Ніж простий і міцний, його рукоять фактично є хвостовиком клинка. Великі круглі отвори значно полегшують ніж і надають йому впізнаваний вигляд. Такі рукояті називають «скелетними».

Що дивно, при таких скромних розмірах і простоті дизайну, ніж лежить в руці дуже комфортно. Користуватися ним зручно і легко. Завдяки формі клинка і якісній нержавіючій сталі 8Сr14MoV ріже SRM 7130 просто відмінно, та й точиться легко.

Завдяки пласким піхвам і вазі усього в 58 г, цей шийник фактично не відчутний під час носіння. Загалом, цю модель можна охарактеризувати, як дуже вдалий приклад класичного універсального Neck-Knife.

Ніж SRM S-615

https://grandway.ua/nozh-neskladnoj-s-615/

На відміну від вищеописаної моделі, цей шийник дещо більш екзотичний. Багато хто з легкістю помітить, що у ньому є щось від з керамбіта.

S615 являє собою компактний (приблизно 180 мм довжини), ніж вагою всього 83 г.

Причому, велика частина цієї довжини припадає на клинок. Рукоять у цього ножа маленька, але завдяки отвору під палець, фіксується в руці дуже надійно. Впустити S615 з руки майже неможливо.

Такий шийник, мабуть, краще буде носити у місті. Бо його форма дозволить дуже зручно відкривати пакунки, різати провода та кабелі та інше подібне, що часто зустрінеш у «кам’яних джунглях».

Загалом, SRM пропонують дуже зручні, практичні шийні ножі, які реально купити в рази дешевше «західних» (середня ціна, як правило, трохи більше 30 у.о.). Причому, можна з впевненістю стверджувати, що при такій ціні, якість вас приємно здивує. Адже вона дійсно на світовому рівні.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!