Що важливо під час вибору банку для ФОП


ФОПи законодавчо не зобов’язані відкривати банківські рахунки, проте це вимога часу. Більшість розрахунків за товари та послуги здійснюються у безготівковій формі, для якої фізичній особі-підприємцю потрібно мати поточний ФОП-рахунок. Саме його баланс та архів транзакцій є основою для фінансової та податкової звітності.

Створити рахунок для ФОП можна у більшості банків — комерційних, державних, іноземних.

Обираючи установу для відкриття підприємницького рахунку, важливо звернути увагу на такі критерії:

1. Рейтинг надійності банку — формується на основі аналізу фінансового стану, стійкості, платоспроможності, що проводиться незалежними рейтинговими агенціями та публікується щокварталу.

2. Пакет банківських послуг — залежно від розміру ФОП, а саме обороту та кількості найманих працівників, варто оцінити перспективи відкриття депозитного рахунку, отримання позики, створення зарплатного проєкту.

3. Тарифи  та комісії — порівняння вартості відкриття та обслуговування поточного рахунку, комісії за зняття та зарахування готівки, вартість підтримки інтернет-банкінгу, перевипуску карток у різних банках.

4. Наявність продуктів для зовнішньоекономічної діяльності — якщо банк надає послуги з інформаційного супроводу та технологічного забезпечення розрахунків в міжнародних юрисдикціях, це суттєво спростить налагодження взаємин з іноземними постачальниками та клієнтами.

5. Доступність мережі — термінали та відділення банку мають знаходитися неподалік зі зручною логістикою.

6. Режим роботи — мають значення не лише робочі години відділення та кас, а також графік проведення платежів, за яким банки можуть здійснювати операції в режимі СЕП 24\7 або за іншими скороченими графіками.

7. Якість обслуговування — в пригоді стануть відгуки користувачів про зручність мобільного додатку, інтернет-банкінгу, ефективність служби підтримки клієнтів.

Поточний рахунок можна відкрити у відділенні банку чи онлайн. Дистанційна реєстрація дозволяє уникнути черг у відділенні та витрат часу на дорогу. Умови для очного та заочного відкриття однакові. Підприємець має надати підтвердження офіційної реєстрації ФОП, мати ЕЦП (електронний цифровий підпис).

Поточний рахунок можна відкрити як у новому банку, так і в тому, що обслуговує фізичний рахунок особи. До своїх клієнтів банк ставиться з більшою довірою, тому процедура перевірки пройде швидше.

Крім зовнішніх факторів, які описують стиль роботи банку, варто відштовхуватись від індивідуальних особливостей бізнесу. Фактичний та прогнозований обсяг діяльності, операції з валютним виторгом, переважне приймання чи виплата готівки формують специфічні вимоги до банківського продукту, визначають основні напрями витрат на обслуговування.

Разом з поточним рахунком ФОПу доцільно оформити бізнес-картку для зручного управління фінансовими потоками. Банки пропонують різноманітні програми з оформлення бізнес-карток для різних галузей економіки, що враховує особливості сільськогосподарського виробництва з тривалим операційним циклом, ІТ-сфери з оборотом переважно у безготівці, експортно орієнтованого бізнесу з валютними надходженнями. З умовами можна ознайомитися на сайтах або отримати консультацію менеджера у відділенні банку чи за телефоном.  

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!