Щоб не було обурення: на Прикарпатті створять графік вимкнення вуличного освітлення в громадах


В Івано-Франківській ОДА під час наради обговорили Порядок визначення та застосування граничних величин споживання електричної потужності.

 За словами директора департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури Сергія Подошви, ворог продовжує знищувати енергогенеруючі потужності нашої країни.

"Станом на вчора, ми втратили вже 9.4 ГВт потужностей. Великий світловий день дозволяє проходити без вимкнень, але ввечері доводиться застосовувати графіки. Купівля електрики із-за кордону теж не може забезпечити в повній мірі потреби побуту і економіки",- пояснив чиновник.

Міський голова Косівської громади Юрій Плосконос поцікавився, що буде з вуличним освітленням, адже потрібно виробити спільний підхід, щоб не було ситуації коли в одній громаді вимикають, а в іншій - ні.

"Розпорядження Кабміну рекомендує відмовитись від вуличного освітлення. Тож голови повинні прийняти той системний підхід щодо економії, щоб це не шкодило безпеці мешканців ",- пояснив Сергій Подошва.

Своєю чергою директор з управління активами ПАТ “Прикарпаттяобленерго” Олег Сеник зауважив, що є перелік обʼєктів, які підлягають першочерговому забезпеченню елетроенергією. Та це не означає, що їх не можна вимикати.

"Якщо буде лінія, де є споживач невеликої потужності, наприклад одна лікарня, а з цієї ж лінії живиться ще 2-3 села, то будемо вимикати таку лінію. Тож необхідно таким закладам мати генератори. Також є великі споживачі: ферми, цехи де потрібне постійне елетроживлення. Якщо вони зможуть побудувати нові лінії живлення, то ми їх зможемо не вимикати. Варто зауважити, що зараз декілька підприємств закуповують собі імпортну електроенергію напряму, тому ми їх не вимикаємо",- пояснив Олег Сеник.

У підсумку вирішили, що голови РДА напрацюють перелік найважливіших обʼєктів для області і громад, які не можна вимикати. А також голови громад напрацюють пропозиції, як вимикати вуличне освітлення, щоб був спільний підхід для всіх.

"Ситуація складна, але обмеження мають бути однакові у всіх громадах, щоб не було суспільного обурення", - підсумувала голова ОДА.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!