Скільки коштувала фотозона на Вічевому майдані в Івано-Франківську


Останні декілька днів в мережі Фейсбук франківці активно обговорювали встановлені на Вічевому майдані до новорічно-різдвяних свят фотозон. Найбільше зацікавлення викликало питання ціни святкових декорацій.

Згідно оприлюдненого на офіційному сайті МВК Івано-Франківська кошторису витрат до відзначення Нового року, Різдва Христового та Богоявлення Господнього на влаштування святкових фотозон на Вічевому майдані передбачалось 30 000 гривень.

Власне даний факт і викликав обурення у івано-франківської Фейсбук спільноти.

«Це дрібна історія. В країні, де крадуть мільярдами це ніхто не буде розслідувати. Але мене завжди вражали люди, які вміють впарити місту за великі гроші нікому не потрібну фотозону», - пише Юрій Кривень.

Звинувачення у перевищенні вартості конструкцій дістались ініціаторам ідеї в особі голови Молодіжного міськвиконкому Ірині Рабарській.

За словами Рабарської Молодіжний міськвиконком подав ідею про встановлення до новорічних свят фотозон до міського голови. Звернення було погоджене. Після цього міським головою для реалізації задуманого було надіслано візи до двох відповідальних департаментів – департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку та департаменту містобудування та архітектури.

Також Рабарська зазначила, що виконання та встановлення фотозон за попередньою домовленістю мало коштувати близько 6 тис гривень, проте питанням фінансування займався департамент комунального господарства, транспорту і зв’язку.

Вартість фотозон в межах 6 тис гривень була підтверджена оприлюдненим актом виконаних робіт Михайлом Смушаком у Фейсбуці.

Даний факт спричинив нову хвилю обурення і обговорення франківців. Мовляв куди поділись майже 24 тис гривень?

Щоб остаточно розставити всі крапки над "і", кореспондент "Бліц-Інфо" звернувся за поясненням до директора департаменту Михайла Смушака.

«Розпорядженням затверджується тільки плановий кошторис витрат, а кошти оплачуються згідно фактичного виконання на підставі відповідних актів. Планувалося більше таких зон, з дорожчих матеріалів, але вирішили робити по-мінімуму і зекономити», - пояснив Смушак.

Тим не менш, думки щодо потреби у встановленні святкової декорації в центрі Івано-Франківська розходяться. Одні вважають, що вона не вартувала й 6 тисяч і гроші можна було витратити раціональніше. Інші ж впевнені, що такі ініціативи місту надзвичайно потрібні. Адже вони додають Франківську привабливості та особливого шарму.