Сьогодні франківчанам покажуть польський фільм «Катинь.Листи з раю»


Сьогодні відбудеться зустріч з українським істориком та журналістом Олександром Зінченком, співавтором фільму «Катинь. Листи з раю» та автором першої української книжки про Катинь – „Година папуги”.

«У кожного свій поріг болю і страждань. Але статися це може з будь-яким видом, нацією, людиною», -  йдеться у передмові автора до фільму “Катинь.Листи з раю”.

Стрічка розповідає про долі розстріляних офіцерів, відтворені зі збережених невідправлених листів, які були знайдені при них під час ексгумації, а також показує сучасних мешканців Катині, які й досі вірять в те, що злочин скоїли німці, передає кореспондент "Бліц-інфо".

Кати з НКВС, закопуючи  тіла своїх жертв у Катині, були впевнені, що їхні могил ніхто ніколи не знайде. Проте всупереч їхнім сподіванням, на тілах польських офіцерів були знайдені документи, світлини та листи. Чимало з цих листів дійшли до адресатів лише після розпаду Радянського Союзу. Тоді й була розкрита таємниця катинського злочину.

Коли сім’ї вбитих отримували написані ними листи, вони відчували себе наче їм приходять листи з раю.

Фільм представить співавтор кінострічки, український історик та журналіст Олександр Зінченко. Показ  відбудеться у Центрі польської культури і європейського діалогу о 18:00. Вхід вільний.