Сто днів війни: Як Прикарпаття допомагає боронити країну від ворога


З моменту повномасштабного вторгнення рф минуло рівно 100 днів. Кожного дня українці ховалися від обстрілів у бомбосховищах, залишали свої домівки в пошуках безпечного місця, волонтерили, рятували та захищали одне одного.

Івано-Франківщина з перших днів війни стала прихистком для сотень тисяч людей, котрі постраждали від російських окупантів. Станом на 30 травня область прихистила понад 143 тисячі людей. Переселенців забезпечили тимчасовим житлом, харчуванням, надали необхідну медичну допомогу, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Найбільше із них наразі проживають в Івано-Франківському районі - 54286 людей, Надвірнянському - понад 25 тисяч, Коломийському - майже 23 тисячі, Калуському - 21 тисяча, Косівському - 10 тисяч і у Верховинському - 5700. За період війни до обласної служби зайнятості звернулися 2120 осіб з числа вимушено переселених осіб. З них – надано статус безробітного і призначено виплату допомоги по безробіттю 680 особам. Працевлаштовано 333 людини.

Допомагає ВПО і місцева влада. До прикладу, з березня в Івано-Франківську запрацювали соціальні їдальні, де вимушено переміщені люди можуть придбати смачний обід за пільговими цінами. Такі ж їдальні відкрили у Коломиї, Рогатині, Калуші. Крім того, у декількох населених пунктах створили безплатні курси української мови для переселенців.

Соціальна їдальня в Івано-Франківську

Мало не щодня з-за кордону різні громади Прикарпаття отримують гуманітарну допомогу. Своєю чергою мешканці області активно підтримують наших воїнів та відправляють на фронт амуніцію, автомобілі, продукти тощо. До допомоги долучились й релігійні громади Прикарпаття. За два місяці вони передали захисникам 48 автомобілів, а також організували збір коштів для придбання речей першої потреби. Зараз - кількість допомоги від них - зросла.

Не обходиться на Прикарпатті й без культурного фронту, який не менш важливий. Волонтери часто організовують благодійні заходи, де кожен може підтримати ЗСУ та підняти бойовий дух.

Благодійний ярмарок у Калуші

З початку вторгнення поліцейські Івано-Франківщини несуть службу 24/7: опрацьовують виклики, розкривають злочини, забезпечують правопорядок, виконують бойові завдання, допомагають вимушено переселеним особам, піклуються про наших маленьких українців. Ситуація в області залишається стабільною та повністю контрольованою.

За 13 тижнів повномасштабної війни до підрозділів поліції Прикарпаття надійшло понад 64 тисячі заяв та повідомлень. Оператори цілодобово приймають звернення та консультують громадян. Також прикарпатські правоохоронці працюють на звільнених від окупації містах та селах. Допомагають виявляли та знешкоджували небезпечні предмети, які навмисне залишили окупанти, збирають докази жорстоких злочинів російських військових проти мирного населення.

На усіх в’їздах до області працюють блокпости, де несуть службу працівники поліції. Правоохоронці перевіряють документи та автомобілі усіх, хто в’їжджає на територію області. Усі громадяни, які викликають навіть найменший сумнів, додатково перевіряються.

Поліцейські Прикарпаття передають гуманітарну допомогу на Миколаївщину 

За час війни на Прикарпатті сигнал повітряної тривоги лунав 120 разів. Загалом тривога тривала п'ять діб 8 годин та 13 хвилин. Попри стан війни прикарпатці тримаються мужньо, вірять у перемогу України та роблять все можливе, щоб це сталось якнайшвидше.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.

Завжди цікаві новини!