Технічний директор ПАТ «Прикарпаттяобленерго» Олег Сеник про енергодефіцит Прикарпаття


З наближенням зимового туристичного сезону у Карпатах нагадує про себе проблема дефіциту енергетичних потужностей. І при цьому щороку вона загострюється все більше. Мова іде про замалу як на сучасні потреби пропускну здатність електромереж у туристичному регіоні, що активно розбудовується довкола гірськолижного комплексу «Буковель».

Про перспективи вирішення проблеми енергодефіциту спілкуємося з технічним директором ПАТ «Прикарпаттяобленерго» Олегом Сеником. 

- Поясніть нам, будь ласка, чому виникають проблеми енергодефіциту?
- Нестача енергетичних потужностей виникає там, де активно і, можна сказати, непланово та стихійно, починають розвиватися території. Так трапилося і у нас. В останні роки в гірських районах нашої області, які часто є не газифікованими, дуже інтенсивно розвивається туризм. Практично за кілька років на місці усіма забутого гірського села з’явився не лише туристичний комплекс, а й ціла мережа готелів і садиб різного рівня. І цей процес розбудови не припиняється. Ті потужності, що були підведені сюди, вже вичерпали свої резерви. На разі відсутність у регіонах розвинених мереж з необхідним резервом потужності стає великою проблемою, що може сповільнити розвиток туристичної галузі.

- Кого зачіпають ці проблеми?
Наслідки енергодефіциту відчуваються у двох планах. З одного боку – це негаразди з електропостачанням, пов’язані з перевантаженням електромереж – погіршення якості електроенергії, аварійні вимкнення, особливо у пік навантаження, вихід з ладу енергетичного обладнання та електроустановок абонентів. Такі проблеми, наприклад, ми спостерігали минулі роки на новорічні свята у Микуличині. Як рішення – у цьому році ми проклали нову ПЛ-10 кВ Ямна-Микуличин, яка задовольнить потреби мешканців цього села в енергоносіях навіть на піку споживання. 

З іншого боку – це неможливість приєднання нових споживачів. Навіть нещодавно збудовані повітряні електролінії 10 кіловольт не дозволяють підключення нових потужних споживачів. Заживлення готелю чи іншого закладу на 100-300 кіловат вже є нереальним без втрат показників напруги, загрози для надійного електропостачання та ризику для безпеки людей. Тому ПАТ «Прикарпаттяобленерго» в технічних умовах, які видаються замовникам на такі приєднання, передбачає заходи з будівництва нових мереж. Найбільш складною є ситуація в селах Поляниця та Яблуниця Яремчанської міськради, в яких дефіцит потужності є найбільш відчутним. До таких «гарячих точок» вже приєднуються і Ворохта, і Татарів.

- Який вихід із даної ситуації?
- Вирішити проблему енергодефіциту у Яремчанському регіоні може лише розумне будівництво нових електромереж різної напруги. При цьому навіть для крупних замовників такі роботи є непідйомними. І в плані вартості робіт, і в складності проектів, і важкості їх реалізації – у гірській місцевості важко не лише будувати електромережі, є утрудненим доступ до цілих ділянок землі. Тому вирішувати питання слід комплексно, а не шляхом локальних рішень. У першу чергу ми повинні володіти обґрунтованою інформацією щодо перспектив розвитку регіону. Щоб збудовані наступного мережі не вичерпали себе за 2 роки, ми повинні спрогнозувати ріст навантаження та його місце, врахувати інтереси усіх зацікавлених сторін тощо. Тому ПАТ «Прикарпаттяобленерго» звернулося до спеціалізованого інститут за розробкою схеми перспективного розвитку електромереж 10-35-110 кВ Яремчанського РЕМ на 2014-2018 рр. Схемою розвитку будуть визначені оптимальні та обґрунтовані рішення з розвитку мереж, які ляжуть в основу технічних умов на приєднання.

- Чи під силу такі масштабні проекти для енергокомпанії у фінансовому плані?
- З початку 2013р. набули чинності зміни до законодавства України, щодо порядку приєднання до електромереж, затверджено правила приєднання та методику розрахунку плати за приєднання. Дані нормативні акти спрямовані встановити чіткі та прозорі механізми фінансування будівництва мереж з метою приєднання замовників. ПАТ «Прикарпаттяобленерго» в числі перших компаній, що запровадили новий порядок приєднання. В свою чергу новий порядок приєднання надасть можливість дольового фінансування будівництва мереж. Сподіваємося, що разом із замовниками це буде нам під силу.