Тендери по-депутатськи


Справедливість та прозорість у проведенні тендерних закупівель з боку народу та депутатів виглядає по-різному. До такої думки підштовхує скандал, що розгорівся на Прикарпатті після наради щодо ремонту доріг в області за участю голови облдержадміністрації Олега Гончарука, народних депутатів України, керівника служби автомобільних доріг Миколи Проціва.

Так, нардепи дружньо обурювалися ситуацією навколо проведення відповідних тендерів та проведення робіт. Закінчилось тоді все зупинкою ремонту дороги в Більшівцях і звинуваченнями учасниками зустрічі один одного у некомпетентності та намаганні провалити увесь процес.

Уже через кілька днів відбувся черговий тендер, під час якого були присутні народні депутати Олександр Шевченко і Богдан Дубневич, які вирішили особисто проконтролювати умови проведення тендеру. Варто зазначити, що компанія «ПБС», яку називають близькою до Шевченка, також брала участь у конкурсі. Чи не можна вважати таку присутність нардепів певним тиском на конкурсну комісію – питання риторичне. Особливо з огляду на те, що Олександр Шевченко як народний депутат попросив надати йому завірені копії пропозиції учасників конкурсних торгів.

Варто зазначити, що тендерна процедура транслювалася в мережі Інтернет в он-лайн режимі, тому об’єктивність результату сумніву не підлягає.

Прикметно, що ніхто з народних депутатів, окрім хіба Юрія Солов’я, так і не прокоментував умови проведення тендеру, його прозорість та відкритість. Хоча раніше висловлювали претензії керівнику Служби автодоріг в організації нечесних умов та ангажованості.

Виходить, народним обранцям можна звинувачувати керівників державних структур у махінаціях, але коли у результаті все проходить за найвищими стандартами – промовчати й зробити вигляд, що так і мало бути. 

Володимир Джигіта, політолог