Три місяці як один день


Так означив своє перебування в зоні АТО співробітник управління СБУ в Івано-Франківській області Ігор Якубовський. Минулого тижня він у складі зведеного загону працівників нашого управління після тримісячного перебування в Луганській області в секторі «А» повернувся додому.

Зрозуміло, що там працювали й представники місцевої спецслужби, а так би мовити, із заїжджих «есбеушників» прикарпатці були першими. Тож мимоволі виникло запитання, як сприймало місцеве населення силовиків із Західної України.

— Цілком позитивно, — каже командир загону підполковник Сергій Григоренко. — Тамтешні люди розуміють, що доки там є ми, представники правоохоронних структур, збройних формувань, доти у них зберігається той, нехай і хиткий, але мир, і ніщо не загрожує їхньому життю, дітям, домівкам тощо. Нам вдалося налагодити повний контакт з місцевою владою, іншими правоохоронними органами, громадськістю, зокрема, місцевими патріотами. і коли ми виїжджали, то нас проводжали в буквальному розумінні зі слізьми на очах. Просили ще повернутися...

За словами Сергія Григоренка, свої функції прикарпатці виконували без оперативного прикриття, гласно, від імені Служби безпеки. А ось які саме були ці завдання, і про здобутки говорить скупо. Лише зазначив, що одним з пріоритетів було виявлення та знешкодження диверсійно-розвідувальних груп, які проникають на підконтрольну українській владі територію, вчиняють різні диверсії як проти окремих громадян, так і на важливих об’єктах життєзабезпечення. Судячи зі слів підполковника Григоренка, контакти з такими особами у них були, щоправда, все минулося без надзвичайних подій. А щодо викритих та затриманих терористів, то конкретно про це повідомлять вже після вироків суду. Поки що, зазначає Сергій Григоренко, це військова таємниця.

— Живих терористів бачив, — усміхається майор Якубовський. — Проводили допити, виконували різні слідчі доручення.

Зрештою, й іншої роботи вистачало. Зокрема, з переселенцями, які часто зверталися зі своїми проблемами, починаючи від поселення до допомоги у виробленні документів, бо не всі, терміново покидаючи свої домівки, встигали захопити все необхідне.

— Там було цікаво працювати. Три місяці пролетіли як один день, — каже Ігор Якубовський.

Принагідно запитую, якою мовою там доводилося спілкуватися. Та українською, відповідають. Адже в тій місцевості 80 відсотків населення україномовне.

Зазначимо, що за кілька днів до повернення цього загону на Луганщину вирушили ще близько 20 співробітників УСБУ в івано-Франківській області. Коротко кажучи, заміна. А ті, хто повернувся, готові одразу приступити до виконання своїх обов’язків вже тут, бо ж для спецслужби глибокого тилу не існує.

Газета Галичина