Туристичні вектори Івано-Франківщини


Під час подорожі до туристичної столиці Прикарпаття – міста Івано-Франківськ, гірськолижних курортів Карпат, туристам пропонується відвідати ексклюзивні, казкові та неповторні пейзажі місцевих водоспадів:

Водоспад Женецький Гук— водоспад в Українських Карпатах, на потоці Женець (ліва притока Пруту), між масивами хребтів Явірника і Хом'яка-Синяка (гірський масив Ґорґани), біля сіл Микуличин і Татарів (Надвірнянський район, Івано-Франківська область).

Водоспад Женецький Гук розташований на висоті 900 м над рівнем моря. Утворився у післявоєнні роки в результаті повені. Вода вільно падає з висоти 15 м. Місцеві жителі назвали водоспад Гук через шум, гул, що доноситься від нього.

До Женецького водоспаду від траси Микуличин-Ворохта (приблизно 7 км) спочатку йде асфальтована дорога (приблизно до середини), а далі добра ґрунтова дорога.

Маня́вський водоспа́д — водоспад в Українських Карпатах (масив Ґорґани), в межах Богородчанського району Івано-Франківської області, на південний захід від села Маняви.

Розташований на річці Манявці, у мальовничій ущелині, серед стрімких гір. Висота падіння води бл. 20 м. Один з найвищих водоспадів в Українських Карпатах.

Долина річки Манявка біля водоспаду протягом 200 м має форму каньйону з висотою стін до 20 м. Нижче за течією — декілька порогів заввишки до 2 м.

Сріблясті водоспади знаходяться в невеликому карпатському селі Шешори (в 12 км від міста Косів Івано-Франківської області). На річці Пістинька розташовано кілька каскадів водоспадів, серед яких найбільший - Гук, заввишки 5 метрів. Водоспади розташовані практично в центрі села, по обидві сторони від моста. Для того, щоб потрапити на великі водоспади, потрібно спуститися наліво від моста і пройти ще 50 метрів по скелястому березі. Спочатку здасться один водоспад, потім, трохи нижче, другий. Тут завжди багато туристів. Якщо потрапити сюди після обіду, то сонце буде світити вздовж річки і вода в річці сріблиться. За водоспадами ловлять рибу, вода тут кришталево чиста.

Бухтівецький водоспад знаходиться на гірській річці Бухтівець в селі Буковому. Його висота - 8 м. Потік стікає з гори і падає в долину, розрізаючи скелю вузьким каньйоном. У 1972 р Бухтівецький водоспад взято під охорону як гідрологічний пам'ятник природи місцевого значення. Поруч знаходиться 10-метровий водоспад Крапельний, який отримав свою назву завдяки тому, що вода в ньому не ллється потоком, а розпорошується на краплі. Поруч з водоспадами обладнана площадка для пікніків.