У Франківську для неповнолітніх ув'язнених СІЗО провели тренінг


Неповнолітні ув’язнені Івано-Франківського слідчого ізолятору взяли участь у тренінгу “Поговоримо відверто”.

В умовах глибокої економічної кризи та соціальних негараздів з’являється чимало ситуацій, що сприяють виникненню насильства. Часто ті чи інші насильницькі дії трапляються у житті дорослих людей, спричиняючи чимало проблем, породжуючи непорозуміння, а іноді – трагедії. Однак особливо небезпечними є акти насильства, що застосовуються супроти дітей та підлітків – категорії осіб, які не завжди можуть чи вміють протистояти насильству. Насильницькі дії настільки ввійшли у наше буденне життя, що іноді навіть не розцінюються як щось неправильне, а навпаки, вважаються нормою.

Адже насильство – це не тільки побиття та гвалтування, коли видно синці, подряпини та кров. Частіше це те, що не візуалізується, і може здійснюватися кривдником методично і протягом тривалого часу.

Діти та підлітки є надзвичайно вразливими. Вони глибоко переживають несправедливість і кривду, однак дуже часто змушені терпіти насильницькі дії, не знаючи хто і яким чином може їм допомогти. Діти, права яких порушуються, часто стають соціально і психологічно дезадаптованими.

У зв’язку з цим зростає актуальність проблеми щодо підвищення поінформованості неповнолітніх про недопустимість будь-яких проявів насильства стосовно них та про можливі шляхи його подолання.

Саме з цією метою 2 квітня для неповнолітніх ув’язнених Івано-Франківського слідчого ізолятора відбулося тренінгове заняття “Поговоримо відверто”, спрямоване на виховання вміння відстоювати свою точку зору та не піддаватися насильницьким діям, утвердження таких рис та навичок, як впевненість у собі, вміння налагоджувати ефективне спілкування з оточуючими, протистояти потенційним актам насильства, попереджати та долати ситуації насилля.

Тренінгове заняття пройшло у формі рольової гри, підлітки розглядали різноманітні ситуації, які можуть виникнути в повсякденному житті і несуть за собою насильницькі дії та шукали шляхи конструктивного виходу з таких ситуацій.