У Франківську презентували "Зібрання творів Василя Стефаника" у трьох томах


У Прикарпатському національному університеті презентували "Зібрання творів Василя Стефаника" у трьох томах. Захід присвятили до 150-річчя від дня народження письменника.

Над зібранням працювали близько 50-ти науковців університету. Кожен том має по 700 сторінок. До зібрання увійшли фотографії та автографи рукописів. Видали твори за гроші з обласного бюджету. Витратили на це 500 тисяч гривень. В одному з томів - епістолярна спадщина Василя Стефаника, пише Суспільне Карпати.

Професор, завідувач кафедри української літератури Прикарпатського університету Степан Хороб розповідає: "Корпус листів Василя Стефаника до Митрополита Андрея Шептицького. Ніколи, ніде, ні за яких обставин це не друкувалося. Це вперше у цьому виданні. Навіть у тому тритомнику, який видали у 1949-53-х роках немає навіть згадки ні про Андрея Шептицького, ні про Володимира Винниченка, ні про Михайла Грушевського. Навіть про Богдана Лепкого, який перекладав Василя Стефаника, перебуваючи у Кракові разом із письменником в Ягеллонському університеті".

У другому томі - твори Василя Стефаника, перекладені 12-ма мовами. Зокрема, польською, англійською і китайською. Викладачка китайської мови Ірина Ілійчук зачитує уривок з твору "Новина". Це один із найновіших перекладів Василя Стефаника.

Ірина Ілійчук розповідає про особливості перекладу: "Китайська мова й українська дійсно дуже різні. І мені було дуже цікаво, тому що треба було робити деякі звороти, деякі пояснення, щоб китайці могли відчути і зрозуміти зміст тієї чи іншої фрази. Я редагувала, робила переклад китаянка. І я побачила, що вона зрозуміла".

Презентацію зібрання творів транслювали онлайн. Таким чином до заходу приєдналися викладачі та студенти Прикарпатського університету.

Ректор вишу Ігор Цепенда розповідає, що його найулюбленіший твір Василя Стефаника - "Побожна": "Якщо порівнювати Стефаника з багатьма письменниками світу, які займалися саме психологією людської душі, то я переконаний, що він, якщо б описував життя аристократок, то був би всесвітньо відомою людиною. Натомість, він сконцентрувався на долі свого земляка - українського селянина, покутятина, який дійсно переживав і проблему, і трагедію, і радості свого життя".

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!


Теги: