У Франківську судять військового-кришнаїта, який не заступив на чергування


Днями уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець отримав звернення від українського військовослужбовця щодо ймовірного порушення його права на свободу віросповідання.

Про це омбудсмен повідомив у своєму Telegram-каналі.

Заявник є вірянином Міжнародного товариства свідомості Крішни та дотримується принципу «ахімси». Після початку повномасштабної війни він добровільно вступив до лав територіальної оборони.

«Після зарахування на службу чоловік мав непорозуміння на ґрунті релігійних переконань, адже служба не дозволяла звичний режим дозволеного релігією харчування та виконання релігійних обрядів», — зазначив Лубінець.

Вірянин нічого не їв і не пив по кілька днів, оскільки не мав змоги вживати їжу, дозволену відповідно до його віросповідання. Після чергового голодування він повідомив, що не може заступити на чергування, адже голодний та не має сил. Це стало підставою для порушення щодо нього кримінального провадження та застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. 

8 листопада в апеляційному суді Франківська розглянули скаргу захисниці на ухвалу слідчого судді Івано-Франківського міського суду від 20 жовтня 2023 року щодо військовослужбовця, який підозрюється у непокорі, а також у нез’явленні вчасно на службу без поважних причин, відповідальність за що передбачена статтями 402 ч. 4, 407 ч. 5 Кримінального кодексу України. Про це повідомляє Івано-Франківський апеляційний суд.

"В апеляційній скарзі захисниця оспорила обґрунтованість ухвали, вважає, що вона не відповідає фактичним обставинам кримінального провадження та даним про особу підозрюваного, тому підлягає скасуванню. Підозрюваний є строгим вегетаріанцем та членом релігійної організації «Релігійна громада Міжнародного товариства свідомості Крішни». Понад 22 роки він дотримується певних принципів харчування, способу життя через релігійні переконання. Саме ці обставини були неправильно оцінені командуванням його військової частини, що призвело до вказаних непорозумінь. Всі дисциплінарні стягнення щодо підозрюваного були пов’язані з проблемами його харчування, вони вже погашені. До нього вже було застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з визначенням застави в тому ж розмірі та покладено на нього відповідні обов’язки. Ця застава сплачена, він не порушував її обмежень, вона не перерахована на користь держави",- пояснюють у пресслужбі суду.

Відтак, колегія суддів постановила апеляційну скаргу захисниці задовольнити частково, ухвалу слідчої судді Івано-Франківського суду від 20 жовтня 2023 року скасувати та постановити нову ухвалу.

Суд прийняв рішення змінити щодо підозрюваного запобіжний захід на тримання під вартою з визначенням застави у розмірі 40 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 107 тисяч 360 гривень. А у зв’язку із сплатою застави у цьому провадженні вважати, що до підозрюваного обрано запобіжний захід у вигляді застави.

Довідка: "Ахімса" - це етичний принцип ненасильництва в деяких індійських релігійних ученнях. Ставить вимогу не завдавати болю та зла будь-яким іншим живим істотам, не вбивати їх. Прибічники «ахімси» зазвичай відмовляються від полювання, риболовлі, вживання м'яса та риби, носіння шкіри та хутра, а також відвідування розваг із тваринами.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!