У Карпатнафтохіму з'явився новий співвласник


Бізнесмен з Дрогобича Андрій Веселий став третім співвласником одного з найбільших хімічних підприємств України

Нідерландська компанія Karpaty Chemical B.V. вийшла з-поміж засновників калуського заводу "Карпатнафтохім", свідчать дані аналітичної системи Contr Agent, пище Liga.net.

З 11 червня засновниками підприємства стали:

- британська Techinservice Limited Ігоря Щуцького (34%);
- кіпрська Xedrian Holding Limited Ільхама Мамедова (33%);
- український інвестиційний фонд "Геріон Ворлд" Андрія Веселого (33%).

Щуцький і Мамедов і раніше володіли Карпатнафтохімом, вони викупили підприємство в Лукойлу у 2017 році, після того як російська компанія потрапила під санкції. А ось Андрій Веселий – новий акціонер. Він власник дрогобицького ТОВ "Брати", яке спеціалізується на виробництві бруківки.

У Карпатнафтохіму з'явився новий співвласник
Андрій Веселий (Фото: Facebook-сторінка бізнесмена)
Карпатнафтохім створений у 2004 році на базі потужностей калуського підприємства "Оріана". Завод спеціалізується на виробництві хлору, каустичної соди, вінілхлориду, етилену, поліетилену і пропилену.

Власником Карпатнафтохіму раніше був російський Лукойл, потім – нідерландська Karpaty Chemical, бенефіціари якої Ільхам Мамедов та Ігор Щуцький купили завод у Лукойлу, після того як він потрапив під санкції. Після початку повномасштабного російського вторгнення Карпатнафтохім зупинив роботу.

У 2022 році завод став одним з найзбитковіших підприємств України, його негативний фінансовий результат сягнув майже 7,5 млрд грн. У 2023 році збиток заводу становив 4,5 млрд грн.

Завод перебував під арештом з 7 жовтня 2022 року в межах кримінального провадження за фактами умисного ухилення від сплати податків (ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу) та відмивання грошей (ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу).

Нацагентство з питань виявлення, розшуку й управління корупційними активами (АРМА) так і не змогло здати в управління Карпатнафтохім через недоліки судового рішення. Проблема з Карпатнафтохімом полягала в тому, що за рішенням суду АРМА передали в управління не все потрібне майно, а деякі з переданих активів, як з'ясувалося, насправді не належать підприємству.

У грудні 2023 року накладений на Карпатнафтохім арешт був скасований.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!