У Коломиї презентували твори Степана Ленкавського про український націоналізм


У четвер, 3 листопада, в музеї історії міста Коломиї відбулася презентація 1 та 2 тому творів Степана Ленкавського «Український націоналізм».

 Книгу коломиянам представив упорядник книжки, історик, голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, пише "Бліц-Інфо". 

Науковець переконаний, що праці Ленкавського варто читати кожному. Особливо у час, коли він став таким популярним. Адже, відзначає Олександр Сич, дуже малий відсоток тих, хто вважає себе націоналістом, справді розуміє - що ж таке український націоналіст.

«Він не такий, як про нього думають. Бо його сприймають скрізь призму міфів, легенд та власних візій. Ті, що його сповідують насправді говорять про нього з легенд, міфів, власних уподобань не читаючи тих, хто його творив. Його вороги з іншого боку вішають на нього ярлики не читаючи, який він є насправді. Щоб знати ОУН треба почитати провідників: Ленкавського, Бандеру, Стецька, Полтаву та інших…", - відзначає націоналіст. 

До першого тому творів Степана Ленкавського ввійшли його праці з історії українського націоналізму. Вони мають різне первісне призначення – деякі цілеспрямовано містять її виклад, інші були написані в процесі поточної діяльності ОУН і сьогодні є джерелом для її вивчення. Багато із запропонованих матеріалів мають характер внутрішньої аналітики. Вони виявлені в закордонних архівах ОУН і друкуються вперше. Хронологічно праці першого тому охоплюють весь історичний період розвитку українського націоналізму: етап протонаціоналізму, початки організованого націоналістичного руху, передісторію й історію ОУН та її закордонних структур.

До другого тому творів відомого ідеолога та Провідника ОУН, автора Декалогу українського націоналіста Степана Ленкавського ввійшли праці, що становлять ідеологічну та філософську частину його творчої спадщини. Вони широким спектром охоплюють вплив діяча на становлення світоглядних основ ОУН, виховання та політичну освіту її членства, формування внутрішньоорганізаційної системи вишколів, протиборство з більшовицьким колоніальним режимом, викриття його московського коріння й тоталітарної, антигуманної та денаціоналізаційної сутності.

Загалом у планах упорядника та видавця видати п'ятикнижжя. 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!