У прикарпатських громадах бракує грошей на зарплати вчителів


Івано-Франківська обласна рада під час сесії 23 квітня планує прийняти звернення до Верховної ради, Кабміну та міністрества освіти та науки щодо необґрунтованого зменшення розміру освітньої субвенції на оплату праці педагогічних працівників.

Про це йшла мова під час комісії обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики, пише Бліц-Інфо.

Як говорилося, наразі грошей на зарплати вчителів бракує у Снятинській, Городенківській, Долинській та Косівській громаді. Хоч депутати не виключають, що в інших громадах ситуація не краща. Як пояснила депутатка Євгенія Бардяк, причина - неправильний розрахунок наповнюваності класів. Фактично, для Долинської, Снятинської, Городенківської міських територіальних громад Івано-Франківської області рахували 17,5 учнів на клас, оскільки міста Долина, Снятин, Городенка не є і не були містами обласного значення. Проте фактично учнів менше. У деяких громадах - навпаки більше. 

Також в освітній субвенції на 2021 не врахували оплата праці вихователів груп продовженого дня. Внаслідок такого неправильного розрахунку цим громадам бракує грошей на зарплати освітянам на кілька місяців. При тому, гроші на освіту також виділяли з бюджетів громад. До прикладу, у Долині на освітню галузь цьогоріч вже виділили близько 10 мільйонів. Про це повідомив голова профспілок педагогів Долини Іван Мельник. При тому, зауваживши, що їхній громаді з держбюджету не додали від 49 до 56 мільйонів гривень освітньої субвенції. 

"Долинська міськрада не ігнорує цю проблему, але закрити такий дефіцит власними силами немає змоги", - каже Іван Мельник.

Відтак, депутати Івано-Франківської обласної ради закликають провести перерахунок освітньої субвенції для Долинської міської ради, Снятинської міської ради, Городенківської міської ради, Косівської міської ради. А також перевірити "законності та обґрунтованості зменшення розміру освітньої субвенції для територіальних громад із кількістю жителів понад 40 000 осіб при її розрахунку на 2021 рік, враховуючи у формульному розрахунку співвідношення сільського та міського населення".

Водночас комісія схвалила розподіл резерву коштів освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам для забезпечення закладів загальної середньої освіти навчальними комп’ютерними комплексами, мультимедійними класами, проведення заміни застарілої комп’ютерної техніки та для оснащення класів загальної середньої освіти шкільними меблями.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!