У прикарпатському Косові знайшли прихисток родини кримських татар


На Прикарпаття постійно прибувають родини кримських татар, які бояться перебувати в окупованому регіоні.

Тривога за майбутнє своїх дітей змусила їх покинути власні домівки та шукати прихистку у знайомих та просто  небайдужих людей. Декілька таких сімей знайшли притулок у м. Косів.

«Ми поїхали з Криму, бо маємо маленьких дітей і не хочемо, щоб вони стали свідками ситуації, яка призведе до кровопролиття , – розповідає гостя з Півдня. - Виїхати хочуть багато людей, але вони бояться за долі своїх рідних, які не мають змоги залишити  оселі. Ми в будь-якому випадку будемо вертатися в Крим, тому що там жили наші предки. Вони пережили виселення, і  все одно повернулися на рідні землі».

Приїжджі розповідають: їм пощастило покинути Крим без особливих перешкод, хоча довелося проїхати декілька блокпостів, на яких ретельно перевіряли їхні документи і закликали не покидати острів, переконуючи, що так буде безпечніше. Пана Ростислава, який погодився прийняти гостей у своїй садибі, знайшли випадково, прочитавши оголошення у соцмережі. Тепер дуже вдячні йому за притулок.

За словами пана Ростислава, його сім’я готова ділитися з біженцями дахом над головою стільки часу, скільки це буде потрібно. Зараз у нього в гостях перебуває чотири сім’ї: вісім дорослих та сімнадцять дітей.

«Мої друзі теж готові прийняти людей, допомогти їм з проживанням та забезпечити всім необхідним. Ми добре розуміємо, що цим людям конче необхідна наша допомога. Вони, як і ми, прагнуть жити у вільній державі і на землі, яка належить їм по праву», - зазначив господар садиби.

Представники облдержадміністрації та Координаційної ради з питань надання допомоги населенню під час надзвичайних ситуацій навідались до кримчан з подарунками та гуманітарною допомогою, щоб хоч якось полегшити їхнє перебування на Прикарпатті.

Для юридичного забезпечення перебування в області мешканців Автономної Республіки Крим, а також надання їм медичних та освітніх послуг, соціальної та психологічної допомоги, в Координаційній раді розроблено тристоронній договір щодо надання тимчасового проживання між тими особами, що прибувають, приймаючою стороною та Координаційною радою.