У США розпочнуть тестування першої у світі вакцини проти наркотичної залежності


Група американських дослідників з університету Х’юстона, можливо, розробила вакцину, що блокує здатність небезпечного синтетичного опіоїду фентанілу проникати в мозок.

За даними, опублікованими в журналі Pharmaceutics, це потенційний переломний момент у боротьбі з епідемією, що забрала життя сотень тисяч людей по всьому світу, пише НВ.

Фентаніл в 50 разів сильніший за героїн і в 100 разів сильніший за морфін. Доза всього у 2 міліграми — розміром з два рисові зерна, потенційно може бути смертельною.

За словами провідного автора дослідження, доцента Коліна Хейла, вакцина здатна генерувати антитіла проти фентанілу, які зв'язуються із споживаним фентанілом і запобігають його потраплянню в мозок, дозволяючи вивести його з організму через нирки.

Таким чином, людина не відчує ейфоричного ефекту і зможе повернутися до тверезого розуму.

Також вчені наголошують, що антитіла до фентанілу специфічні, а похідне фентанілу не входить у перехресну реакцію з іншими опіоїдами, такими як морфін. Це означає, що людина, вакцинована від фентанілу, все ще може лікуватися іншими опіоїдами.

 

Хоча розлад, пов'язаний із вживанням опіоїдів, піддається лікуванню, згідно з дослідженнями, близько 80% людей, залежних від опіоїдів, страждають від рецидиву.

Клінічні дослідження вакцини не викликали несприятливих побічних ефектів імунізованих щурів. Тому дослідницька група вироблятиме клінічні вакцини з клінічними випробуваннями на людях у найближчі місяці.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!