У Варшаві на Провідну неділю давнім покутським сербеном збирали гроші для "едельвейсів"


На Провідну неділю, 12 травня, у столиці Польщі показали давній обрядовий танець, який традиційно водять на Великдень у селі Чортовець.

Відео з унікальним обрядовим танцем у facebook опублікувала Наталя Ткачик.

"Сьогодні у Варшаві біля греко-католицької церкви на вул. Мьодова на підтримку ЗСУ пройшов "Сербен": стародавній великодній чоловічий танець. Він зберігся тільки в  покутському селі Чортовець. Тепер "Сербен" збирає донати для окремої гірсько-штурмової бригади «ЕДЕЛЬВЕЙС»: його відтворюють теж у Празі і Парижі, а від сьогодні - ще й у Варшаві", - повідомила жінка.

Також вона додала, що під час дійства вдалося зібрати 2 570 злотих готівкою, 200 злотих переказом та 50 євро (загалом близько 700 євро). Ці гроші спрямують для підтримки 10 гірсько-штурмової бригади "Едельвейс".

 

Сербен виконують на Великдень та Провідну неділю винятково чоловіки, беручись за руки та співаючи обрядову пісню. Веде його найпочесніший чоловік села з топірцем у руках. Великодній танець супроводжує сопілкар. Вважається, що сербен з’явився після того, як Чортовець у давнину вистояв під час татарської навали.

 

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!