Український письменник відсудив у підприємця з Надвірної 193 тисячі за скопійовану книжку


Підприємець з Надвірної незаконно видав книгу Романа Коваля про польсько-німецьку війну 1939 року

Надвірнянський райсуд Івано-Франківської області зобов'язав місцевого підприємця відшкодувати 193 тис. грн письменнику Роману Ковалю за нелегальне видання частини його книжки. Суд встановив, що підприємець Олександр Стебеляк у 2018 році видав книгу «Проти червоних окупантів. З воєнного нотатника» під авторством Яківа Гальчевського, однак в тій книзі були використані матеріали книги Романа Коваля «Яків Гальчевський. З воєнного нотатника», що була видана ще у 2006 році, пише Zaxid.net.

В оприлюдненому 23 вересня рішенні суду вказано, що письменник Роман Коваль звинуватив підприємця Олександра Стебеляка у нелегальному використанні матеріалів, підготовлених на основі мемуарів полковника УНР Яківа Гальчевського, які у 2006 році опублікувало видавництво «Діокор». У 2013 році письменник отримав від Держслужби інтелектуальної власності України свідоцтво про реєстрацію авторського права на цю книгу.

Під час судового засідання Олександр Стебеляк заявив, що при виданні своєї книги не використовував працю Романа Коваля, а користувався інформацією з відкритих джерел.

«Проаналізувавши зміст книги «Яків Гальчевський. З воєнного нотатника» та книги «Проти червоних окупантів. З воєнного нотатника», судом встановлено, що частина книги «Проти червоних окупантів. З воєнного нотатника», повністю відповідає змісту книги «З воєнного нотатника» автора Романа Коваля», – йдеться у рішенні суду.

У результаті розгляду справи суддя Надвірнянського райсуду Олександра Міськевич ухвалила частково задовольнити позов письменника. Відтак книговидавець Олександр Стебеляк має виплатити письменнику Роману Ковалю майже 183 тис. грн грошової та 10 тис. грн моральної компенсації за порушення авторських прав. Втім, рішення суду ще не набуло законної сили, відтак книговидавець може ще подати апеляцію.

Зазначимо, 62-річний Роман Коваль є автором кількох десятків книжок на історичну тематику, зокрема про історію визвольної боротьби українського народу. Є членом Національної спілки журналістів та Національної спілки письменників України.

Водночас прикарпатський підприємець Олександр Стебеляк займається видавництвом історичної, дитячої та класичної української літератури.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.

Завжди цікаві новини!