В Івано-Франківську назріває новий будівельний скандал


Підпис мера на мировій угоді жителів вул. Чорновола, 143 із забудовником виявивсяѕ мильною булькою

Вже кілька місяців міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус не може знайти часу для зустрічі з мешканцями будинку №143 на вулиці Чорновола. Тим часом його підпис на мировій угоді від 2 жовтня 2006 року між жителями і забудовником — ТзОВ «ітерком», підтвердженій ухвалою суду, сім років по тому виявився нічого не вартою закарлючкою...

Напруга між мешканцями будинку №143 на вулиці Чорновола (перехрестя з вулицею Сорохтея) і забудовником багатоповерхівки не вичерпується вже сім років. Два роки будівництво на об’єкті не велося, але з осені минулого року поверхи почали рости як гриби після дощу. Та замість визначених висновком комплексної державної експертизи від 28 грудня 2005 року п’яти поверхів нині вже є сім, і забудовник ще й восьмий тягне. Мешканці із 60-квартирного будинку на вулиці Чорновола вдарили на сполох після того, як кілька місяців тому відбулося зібрання майбутніх власників квартир у новобудові, на якому забудовник виголосив людям чимало несподіваних обіцянок.

Надія Шушкевич, заступник голови будинкового комітету на вулиці Чорновола, 143:
— Забудовник пообіцяв, що біля новозведеного будинку буде автостоянка і місце для тимчасового паркування авто, а в’їзд — з боку нашого будинку. Хоч за мировою угодою ми — окремі собі газди з відповідними визначеними межами прибудинкових територій. Найбільше нас схвилювало, що забудовнику, виглядає, може  навіть освячена капличка заважати. Річ у тім, що сім років тому, коли ми дізналися, що землю, на якій згідно з планом міста розташований дитячий майданчик, міська влада на чолі із Зіновієм Шкутяком здала в оренду забудовнику, то звернулися до суду. А кандидат у мери міста Віктор Анушкевичус обіцяв нам, що на тому місці ніякої забудови не буде. А як став головою, то на круглому столі просив нас дозволити забудовнику, згідно з мировою угодою, звести хоч п’ятиповерхівку. Мовляв, пайовики вже частину грошей вклали. Віктор Анушкевичус особисто від нашого будинку відміряв двадцять метрів, де будівельники мали встановити свій паркан. Але вони почали нашу територію «підтискати». Ми наразі щонайперше вимагаємо, щоб мешканцям будинку №143 на вулиці Чорновола віддали їх прибудинкову територію в натурі. Бо на папері вже визначили. Хочемо, щоб міський голова нас вислухав і зобов’язав земельний відділ відповідно закріпити згадану територію. Бо її вже залишилася дещиця. Твориться земельне свавілля. А ми зовсім не захищені.

Згідно з генпланом Івано-Франківська і договором із пайовиками дев’ятиповерхівку на розі вулиць Чорновола—Сорохтея забудовник планував здати в експлуатацію ще у першому кварталі 2007 року.

 

Галичина