В Івано-Франківську ще дві вулиці стануть пішохідними


У Франківську вулиці Крушельницької та Курбаса стануть пішохідними – там уже встановили боларди.

За словами директора департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайла Смушака, щодня на цих вулицях паркують до 40 автомобілів, які створюють незручності мешканцям прилеглих будинків, пише Суспільне Карпати.

Об 11-й обидві вулиці щільно запарковані: на Курбаса близько 30 авто, на Крушельницької – понад 10. Загалом щодня тут паркуються від 30 до 40 водіїв, розповідає Михайло Смушак.

За його словами, автівки знижують туристичну привабливість цих вуличок, часто перекривають виїзди з двору та ускладнюють довіз товару місцевим підприємцям.

Два роки тому департамент виготовив проєктно-кошторисну документацію на капітальний ремонт цих вулиць загальною вартістю близько семи мільйонів гривень. Грошей у бюджеті на нього немає, тож робитимуть середмістя більш "живим" доступними методами.

"У нас немає грошей на капремонт, але ми можемо зробити те, що є, і просто забрати ці автомобілі – ми плануємо це зробити. Ми з мешканцями поки що радимося. Хочемо їх підготувати до цього, щоб для них це не стало сюрпризом. Найближчими днями ми все-таки плануємо підняти боларди, які встановлені – єдине, стовпчики треба буде доставити. Щоб дані вулиці вже зробити пішохідними", — каже Смушак.

Подружжя Василь і Олена Бєльчак обидвоє водять машину. Їхні думки щодо створення нової пішохідної зони в середмісті розділилися. Василь каже, що для нього — це не проблема – він паркуватиметься в іншому місці. Натомість Олена прагне більш виваженого рішення.

"Якщо якусь частину зроблять пішохідною, то також потрібно подумати і про людей, які їздять за кермом. Я думаю, це має бути зважене рішення. Ми не проти того, щоб збільшувати пішохідну зону, – каже Олена Бельчак. – Але дайте нам паркувальні місця. Не так, щоб це було десь за кілька кілометрів, щоб було ускладнено дійти до центру. Я вважаю, що так. Має бути все зважено".

Богдан Десятов, який часто гуляє вулицею Курбаса з візочком, каже, що йому ідея зробити цю вулицю пішохідною подобається.

"Я це підтримую, але щоб зробити цю вулицю пішохідною, мабуть, варто додати якісь паркомісця. Тому що в місті і так перенасичення автівками – вже закрили Міцкевича, де раніше був проїзд, – мовить чоловік. – І зараз просто машина на машині. Для того, щоб закривати вулиці, треба робити якісь розв’язки, я так вважаю, де водії можуть паркуватися і не заважати пішоходам".

Голова правління ГО "Vision Zero" Віктор Загреба каже, що створення нової пішохідної зони – позитивна зміна для іміджу міста. Зауважує, що не варто поділяти людей на водіїв, пішоходів та велосипедистів. Адже, залежно від обставин, кожен буває в різній ролі.

Віктор Загреба стверджує, що проблем із паркуванням у Франківську немає. Водії, які хочуть паркувати своє авто в центрі міста, мають платити чималі гроші.

"Якщо вулиця буде пішохідна – від цього отримають користь сотні, тисячі людей, які зможуть спокійно ходити пішки, рухатися на велосипедах. Від цього отримають користь місцеві жителі. Від цього отримають користь місцеві підприємства, кав’ярні, ресторанчики", – говорить Віктор Загреба.

Він також додає, що позитивний ефект для громади у цьому випадку набагато переважає незручність, яку переживуть 30-40 водіїв щодня.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!