В Івано-Франківську замість дитсадків житлові будинки та приватні установи


Цьогоріч в Івано-Франківську понад тисячу дітей не зможуть піти у дитячий садок через відсутність вільних місць. На сьогодні в місті функціонує 33 ДНЗ. А на початку незалежної України – у 1991 році їх було аж 51.

Начальник управління освіти і науки Івано-Франківського міськвиконкому Наталя Микула у розмові з кореспондентом «Бліц-Інфо» пояснює, що із 51 закладу тільки 33 належали комунальній власності міста.

«Решту 18 садочків були відомчі. У минулому, коли в місті знизилась народжуваність, колишнє керівництво управління освіти  8 закладів реорганізувало у школи-садки. Зараз, коли виникла потреба, розпочато процес повернення реорганізації у «чисті» ДНЗ. Та цей процес не такий простий. Управління освіти мусить йти назустріч батьківській громаді, педагогічному колективу, тому що це переведення вчителів та учнів початкової школи в різні заклади міста», - зауважує Наталія Петрівна.

За словами пані Микули ще частина колишніх дитсадків була ліквідована, а їхні приміщення здані в оренду чи використовуються містом за іншим призначенням.

«Загалом з 1992 до 2000  року ліквідували 6 садків. Зокрема, колишній садочок «Соловейко» по вул. Незалежності 36 б переобладнали на житло для освітян. Садочок «Казочка» на пл. Визволення, 5 а ліквідували й продали в 1996 році. Зараз там Приватний інститут права, економіки і будівництва. А от приміщення колишнього дитсадка «Смерічка» на Вовчинецькій, 127 досі залишається комунальною власністю, яку орендує Центр стандартизації, метрології та сертифікації. Втім, використовувати приміщення як дитсадок вже неможливо: навколишня територія повністю забудована», - каже головна освітянка.

Наталія Микула зауважує, що така ж ситуація склалась і на території колишнього дитсадка «Пролісок» по Бандери 10 б, де зараз розташоване міське управління освіти і науки.

«Це приміщення викликали дуже багато дискусій громадськості та депутатів міськради. Вважаю, як начальник управління освіти, що ми перші маємо подати приклад і звільнити приміщення під дитсадок. Та, на жаль, за роки територія цього закладу була відчужена, і на ній побудовано два житлових будинки. А за санітарно-гігієнічними нормами, для того щоб існував дошкільний заклад, має бути 40 м. кв. на одну дитину. Тобто, тут можна буде відкрити максимум 4 групи, що не доцільно фінансово», -  каже пані Наталя.

Також  у різні роки ліквідували садочок «Оленка» по вул. Гарбарській, 20, де зараз функціонує Івано-Франківська духовна академія. У садочку «Берізка» по вул. Набережна, 34 б квартирує обласний центр зайнятості та дитячий притулок.

«Зараз найбільше йде мова за повернення останнього. Ми ще рік тому надіслали їм листа, щоб вони шукали нове приміщення. Але поки що його нема. Виникає дуже цікаве морально-етичне питання – як викинути обласний дитячий притулок на вулицю? Те саме стосується обласної екологічної станції – вважаю антиморальним і антипедагогічним розгромити надбання екологів. Тому будемо думати, щоб використати цю екологічну базу і зробити садочок  з екологічно-профільним вихованням. А помахати шаблею і все розгромити найлегше», - наголошує Наталя Микула.

Щодо відомчих ДНЗ, то з 18 садочком залишився тільки один - у відомстві УМВС. 10 приміщень стали комунальною власністю та використовуються з освітньою метою. Решта були ліквідовані.  До прикладу, на місці садочка «Дружба» по вул. Галицька, 124 а розташований Фармакологічний факультет Медичного університету. Другий садочок «Джерельце» використовує комерційна фірма «Івахімпекс». У колишньому садочку «Струмочок» по Вовчинецькій, 196 а розташована поліклініка №4. По Шевченка, 100, на місці закладу «Зірочка» військового гарнізону тепер Івано-Франківська Греко-Католицька Єпархія. Садочок «Дюймовочка» по вул. Січових Стрільців, 76 б перейшов у власність фірми «Екстім».