Вчені досліджують придатну до життя планету, яка обертається навколо зірки, що вмирає


Вчені досліджують планету, що обертається навколо білого карлика, і виявили, що вона може бути придатною до життя. Якщо це підтвердиться, космічне тіло стане першою життєздатною планетою, що обертається навколо білого карлика.

Про це йдеться у дослідженні Royal Astronomical Society, пише Громадське.

Білі карлики — це зорі зі слабким світлом. За сучасними уявленнями, це кінцевий продукт еволюції зірок.

Планету виявили в придатній для життя зоні, де не надто холодно й не надто спекотно. У порівнянні із Сонцем, зона проживання білого карлика буде меншою і ближче до зірки, оскільки білі карлики виділяють менше світла і тепла.

Відстань між планетою та зорею як 1,7% відстані між Землею та Сонцем, тому на планеті зберігається температура, за якої там могла б існувати рідка вода. Також зазначено, що розмір космічного тіла порівнюється з розмірами планет земної групи.

Коли у зірок починає закінчуватися водень, вони розширюються й охолоджуються, перетворюючись на червоних гігантів. Сонце ввійде в цю фазу приблизно через 4-5 мільярдів років, поглинаючи Меркурій, Венеру і, можливо, Землю.

Після того зовнішня оболонка м’яко здувається і залишається лише гаряче ядро зірки, яке повільно охолоджується протягом мільярдів років — це фаза білого карлика. Понад 95% зірок з часом стануть білими карликами. Винятком є найбільші зірки, які вибухають і стають або чорними дірами, або нейтронними зорями.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!