Вчені відкрили новий клас екзопланет, більших за Землю. Там можуть бути ознаки життя


Науковці з Кембриджського університету відкрили новий клас придатних для проживання екзопланет, покриті океаном та з атмосферою, багатою на водень. Такі планети більші за Землю, однак на них можна знайти ознаки життя.

Дослідження опублікували у The Astrophysical Journal, пише пресслужба Кембриджського університету, пише Громадське.

Дослідники зазвичай шукали ознаки життя на планетах подібного до Землі розміру, маси, температури та складу атмосфери. Але астрономи кажуть, що придатними для життя можуть бути так звані міні-Нептуни або супер-Землі: зазвичай вони у 1,6 раза більші за Землю, але менші за планету-гігант Нептун.

Попередні дослідження виявили, що тиск і температура під атмосферою, багатою воднем, є занадто високими, щоб підтримувати життя. Проте нещодавній аналіз планети K2-18b, що відкрили у 2015 році, показало, що за певних умов міні-Нептуни можуть підтримувати життя.

Під час дослідження вчені визначили новий клас планет, який назвали гіцини. Вони мають на поверхні океан (90% усієї площі) та скелі (10% площі), а їхня атмосфера багата воднем. Гіцини можуть бути у 2,6 раза більшими за Землю, атмосферна температура може сягати 200 градусів за Цельсієм, залежно від зірок, навколо яких вони обертаються.

За словами вченим, в океанах на таких планетах умови можуть бути придатними для життя мікробів. Науковці вважають, якщо зосередитись на вивчені та пошуках гіцинів, знайти життя за межами Землі можна буде вже через 2-3 роки. За словами авторів дослідження, оскільки планети більші за Землю, їх може бути легше знайти.

Допоможе у пошуках таких планет телескоп Джеймс Вебб, який планують запустити у жовтні 2021 року. За його допомогою вчені також шукатимуть на гіцинах кисень, метан, оксид азоту.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!