Ветеринари назвали причини смерті ведмедя Юри у «Синевирі»


10 травня у Реабілітаційному центрі бурого ведмедя НПП «Синевир» працювала група лікарів-ветеринарів з Дніпра, Львова, Івано-Франківська, Вінниці та Ужгорода в складі 10 осіб. У ході роботи проведено плановий комплексний ветеринарний огляд під загальною анестезією ведмедя Юри.

У Національному природному парку "Синевир" нагадують, що ця тварина, завдяки багаторічним зусиллям Державної екологічної інспекції та активістів, була транспортована у реабілітаційний центр минулого місяця.

Вік ведмедя 17 років, а вага близько 600 кг. Останнє свідчило про сильне ожиріння тварини. У ведмедя спостерігалось порушення прийому їжі та води (мало їв, багато пив). З метою виявлення прихованих захворювань, відбору зразків крові та кастрації й здійснено плановий комплексний ветеринарний огляд, у ході якого виявлено наступні проблеми зі здоров’ям тварини: надмірна вага (вдвічі більше від норми); пульпіт верхнього лівого другого різця; новоутворення на очах; крипторхізм (сім’яники не в мошонці).

Фахівці провели екстракцію (видалення) хворого зуба, відібрали зразки крові та провели кастрацію за показанням крипторхізм. Після операції у ведмедя почалося порушення дихання та серцебиття. У ході проведення реанімаційних дій відповіді на реанімаційні дії протягом 30 хвилин не відбулося. Отже, ведмідь Юра помер.

"У результаті розтину виявлено порушення шлунково-кишкового тракту. У просвіті шлунково-кишкового тракту виявлено дерев’яні та пластикові сторонні тіла, які тривалий час перебували в організмі. Розтин також показав, що у ведмедя збільшені у розмірі внутрішні органи, набряк легень. Протокол розтину засвідчує, що загибель настала через незадовільне утримання та годівлю в попередні роки, що призвели до токсико-септичних процесів в організмі, які в свою чергу призвели до ускладнення під час анестезії та стали причиною зупинки дихання та серцебиття. Оскільки на момент проведення огляду у тварини був хронічний токсико-септичний процес, загибель могла настати в будь-який момент",- додають у "Синевирі".

Досі ведмідь Юра перебував у готельно-ресторанному комплексі на Івано-Франківщині. Ведмеді потребують великого простору, правильного харчування і постійного ветеринарного огляду.

Нагадаємо, про смерть Юри стало відомо вчора.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!