Від яких захворювань варто берегтися взимку?


Зимова пора – це не тільки про перший сніг, святкування та різдвяний настрій. Це також про обмороження, переохолодження, травми та загострення хронічних захворювань. Взимку необхідно бути особливо обережними, адже саме у цю пору час пік викликів швидкої. Яких станів варто остерігатися і як вберегти себе?

Про це розповідає Сенів Наталія Василівна – лікар-терапевт медичного центру Оксфорд Медікал.

Гострі респіраторні захворювання

ГРЗ та грип набувають неабиякої актуальності у період осені і перебувають на піку «популярності» аж до весни. Причина цьому – люди більше часу проводять у закритих приміщеннях, знижується загальна опірність організму, переохолодження у холодну пору стає тригерним фактором.

Тому у такому випадку раджу одягатися тепло, уникати скупчень людей, укріпляти імунітет, внормувати режим сну та відпочинку. Не варто забувати про активну профілактику грипу – вакцинацію. Саме вакцинація проти грипу дозволяє сформувати активну імунну відповідь та підготувати пацієнта до епідсезону. Якщо вас спіткала проблема – не займайтеся самолікуванням і одразу ж зверніться до лікаря.

Захворювання сечостатевої системи

У холодну пору люди не завжди правильно підходять до вибору одягу. Коротка куртка, голі щиколотки, недостатньо тепле взуття – це призводить до загального переохолодження, яке є основним фактором загострення циститу, пієлонефриту, гломерулонефриту та інших захворювань сечовидільної системи.

Щоб вчасно виявити ці захворювання, варто звернути увагу на наступні симптоми:

- біль у попереку або біль у внизу живота;

- зміна кількісних та якісних показників сечі (кров у сечі, зміна кольору та прозорості сечі, осад у сечі);

- полакіурія – частий болючий сечопуск дрібними порціями;

- дизурія – біль під час сечопуску;

- набряки усього тіла;

- лихоманка, загальне нездужання.

Щоб вберегти себе, необхідно при виборі одягу робити ставку на тепло та комфорт. Тим паче сучасна мода тримає вектор на збереження здоров’я і зовсім не «вимагає жертв». Також варто дотримуватися рекомендацій лікаря щодо лікування хронічних захворювань і не забувати про профілактичні обстеження (огляд в уролога, УЗД, лабораторні обстеження не рідше 1 разу на рік).

Обмороження та переохолодження

Різкі зміни погоди – часте явище в Івано-Франківську. На жаль, саме взимку пацієнти часто звертаються із ознаками переохолодження та навіть обмороження відкритих ділянок тіла (руки, ступні, обличчя, вуха). На обмороження вказують такі зміни, як почервоніння, синюшність або блідість шкіри, поява пухирів з прозорим або кров’янистим вмістом, оніміння, зниження або повна втрата чутливості, печіння. Мої поради:

- старайтеся по максимуму закривати тіло одягом;

- під час приморозку проводьте якомога менше часу надворі;

- в жодному разі не вживайте алкоголь надворі;

- не розтирайте шкіру снігом, спиртом і тд;

- не занурюйте обморожені частини тіла в гарячу воду;

- при перших ознаках переохолодження чи обмороження – негайно зверніться у травмпункт!

Травми

Популярні зимові види спорту вирізняються своїм високим відсотком травматизації. І навіть вихід у магазин під час ожеледиці можна вважати за екстрим. Вивих, забій, перелом, розтягнення – список можна продовжувати на декілька сторінок. Зверніть уваги на такі ознаки:

- сильний біль;

- вкорочення кінцівки;

- деформація кінцівки;

- відчуття хрускоту;

- деформація суглобу;

- відсутність руху;

- кровотеча;

- непритомність та ін.

Важливо, щоб ви усвідомлювали, що у таких випадках професійна медична допомога необхідна негайно. Тому взимку запам’ятайте номер «103» і алгоритм надання долікарської медичної допомоги: як зупинити кровотечу, як знерухомити окремі ділянки тіла, як заспокоїти людину та ін.

Список популярних захворювань взимку набагато більший, тут ми розглянули тільки найбільш поширені. Бережіть себе і зима запам’ятається вам тільки позитивними моментами!

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!