Виживають ті, хто пристосовується: У Франківську говорили про бізнес в умовах війни


Сьогодні, 27 травня в Університеті Короля Данила відбувся Business Networking «Франківський Економічний Фронт. Бізнес в умовах війни».

Метою нетворкінгу є створення ефективного майданчика для налагодження комунікацій та нових можливостей для внутрішніх і релокованих підприємців, налагодження співпраці, пошук інвесторів та партнерів, запуск нових підприємств, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

За словами першого проректора, проректора з навчальної роботи УКД Михайла Косьмія, зараз бізнес і ринок освітніх послуг мають певні виклики, які необхідно реалізувати.

"Ми маємо швидко адаптуватися до ситуації. Дуже багато бізнесу з зони бойових дій пристосувалося, відкрилися на території Прикарпаття. Зараз виживають ті, хто швидко пристосовується. Будуть працювати ті, хто вміє змінюватися і шукати можливості. Що  ж стосується освіти, то зараз держава розглядає можливість залучення студентів з окупованих і небезпечних територій сюди на державну і контрактну форму. Це дозволить втримати студентів в Україні, залучити стейкхолдерів і підготувати тих фахівців, яких потребує ринок",- каже викладач.

Катерина Терещенко з Харкова, як кризовий менеджер представляє в Івано-Франківську три проєкти: клініку сучасної мікроінвазивної онкологічної терапії, архітектурне підсвітлення міста і третій проєкт, який під час війни не можна адаптувати - технічне забезпечення масових заходів.

"З 24 лютого в Україні всюди і для всіх стало складно. Але ми можемо це розглядати, як велику біду, а можемо - як велику можливість. Ми концентруємося на тому, що це можливість, нові ринки збуту, нові контакти, нова можливість бути корисними і рухатися далі. Ми були здивовані і дуже сподобався досвід місцевих підприємств, що вони залучають часто грантові кошти, співпрацюють з ЄС. Ми дуже задоволені юридичною сферою, набрали собі в команду професійних юристів і намагаємося співпрацювати в соціальних проєктах з міською владою. Навіть, якщо найближчим часом ми повернемося додому, то залишимо тут філії, робочі місця",- каже менеджерка.

Тимчасово переїхав до Івано-Франківська і завідувач відділення інтервенційної онкології клініки ДУ "Інститут медичної радіології та онкології ім. С.П. Григор’єва НАМН України" Святослав Балака. 

"Інтервенційна онкологія - це такий новітній напрямок лікування раку без операції. Це сучасний, широко розповсюджений за кордоном метод лікування, але в Україні він не представлений. Поруч з традиційним  лікуванням він став одним з основних напрямків лікування онкології. Я навчався за кордоном і адаптував світові методики до українських реалій. В Харкові є центр, який ми хочемо повністю перевезти сюди і локалізувати в умовах Івано-Франківська. Це буде центр для всього заходу України",- каже медик.

За словами представника компанії "blago developer" Олега Андрухіва, їх компанія постійно розвивається і майже не зупиняла роботу від початку війни, хоча багато працівників мобілізували.

"Є компанії, які на початку війни казали, що все пропало, а є компанії, які вірять в ЗСУ і продовжують працювати. В цей час потрібно будувати і продавати, адже так ми підтримуємо економіку. Після війни на заході України також будуть з'являтися міста-мільйонники, а це вже інші проєкти, інша архітектура, інші типи містобудування. Нам потрібно вчитися у мешканців великих міст сходу і центру масштабно мислити",- переконаний Андрухів.  

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!