Вступ на юридичний факультет: що для цього потрібно абітурієнту


Професії зі сфери юриспруденції – одні з найбільш престижних та прибуткових на сьогоднішній день. Наприклад, середня заробітна плата в них складає близько 30 тис. гривень, проте й це не «стеля». Рівень зарплатні росте по мірі підвищення кваліфікації та досвіду.

Цей фактор не тільки стимулює спеціалістів на розвиток, а й робить професію юриста однією з найбільш популярних серед сучасних абітурієнтів. Серед її плюсів відмітимо:

- широкі перспективи для кар’єрного зростання;

- престиж;

- прибутковість.

Але поряд з позитивними факторами, слід відмітити й декілька нюансів. Серед умовних мінусів юридичних професій варто зазначити:

- велике навантаження, в тому числі й моральне;

- високі вимоги;

- необхідність постійного розвитку в професійному плані, підвищення та підтвердження кваліфікації.

Нюанси, хоч и вагомі, проте не відлякують абітурієнтів. Навпаки, щорічно спостерігається велика конкуренція при вступі на юридичні факультети в українських вишах. Гідно її витримати можна тільки за умови серйозної підготовки, а про це треба подбати заздалегідь.

Вимоги до абітурієнтів

Тим, хто планує вступ на юридичний факультет, варто добре підготуватися та підтягнути власні знання по основних предметах зі шкільної програми. Перш за все варто уточнити на сайті вишу, оцінювання з яких саме дисциплін важливе. Проте, найголовнішим і обов’язковим предметом є українська мова та література, також необхідно добре скласти ЗНО з історії України та іноземної мови чи математики (на вибір). 

Для вступу після закінчення школи, в ВНЗ приймаються сертифікати зовнішнього оцінювання, отримані за останні 3 роки. В це поняття е входять посвідчення щодо вивчення іноземних мов. Якщо абітурієнт, плануючи вступ на юридичний, вирішив здавати цей іспит, то сертифікат повинен бути отриманий не раніше, ніж за рік до цього.

Варто також уточнити й вимоги до балів. Чим більше їх набере абітурієнт, тим вищі шанси потрапити на бюджет. Але вимоги до вступу на юридичні факультети до українських вишів відрізняються, тому варто заздалегідь прояснити цей момент на прикладі декількох найбільш відомих ВНЗ:

Заклад

Прохідний бал

Середній бал атестату

НЮУ ім. Я. Мудрого

184

10,68

НУ «Одеська юридична академія»

181,06

10,39

КНУ ім. Т. Шевченка

185,47

10,71

ЛНУ ім. І. Франка

178,51

10,26

Київський національний торгово-економічний університет

181,89

10,58

НУ «Львівська політехніка»

172,99

10,00

КНЕУ ім. В. Гетьмана

183,3

10,61

ХНАУ ім. В.Н. Каразіна

176,97

10,33

КПІ ім. І. Сікорського

174,81

10,14

Трохи інша картина у абітурієнтів, що закінчили спеціалізовані коледжі та мають ступінь «молодший спеціаліст». Вони можуть вступити відразу на 2 курс ВНЗ. Для цього їм необхідно буде скласти іспити по історії України та історії права. Інші деталі варто уточнити в навчальному закладі, куди планується вступ.

Здаються тести в письмовій формі. Абітурієнтам важливо добре підготуватися, тому що витримати конкурс на юридичний факультет можуть тільки претенденти з високим прохідним балом.

Особливості вступу до магістратури та аспірантури

Після отримання ступеню бакалавра, студенти мають змогу підвищити вчену ступінь. Для цього потрібно вступити до магістратури. Такий диплом надає більше переваг при працевлаштуванні, дає можливість обіймати керівні посади. Ще магістри мають змогу вступати  до аспірантури для підвищення фахової підготовки. Ця вчена ступінь надає конкурентного пріоритету на поприщі інтелектуальної праці та можливість розвивати наукову та викладацьку діяльність.

Для вступу до магістратури та аспірантури теж потрібно здавати іспити. Проте, в цьому випадку бали по предметам зі шкільної програми не відіграють ключової ролі. Здавати прийдеться профільні дисципліни. Так, до обов’язкових іспитів при вступі відносяться:

- іноземна мова;

- предметний тест ЄФВВ з права і міжнародного права;

- тест з загальних навчальних компетентностей (ТНЗК).

Деталі про строки прийому документів та проведення тестувань треба уточнювати на сайті обраного ВНЗ. Але в будь-якому випадку для вступу та успішного продовження навчання потрібні міцні знання та гарна підготовка, й подбати про це варто ще зі школи.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!