Вибірковий націоналізм або як в Івано-Франківську «Свобода» воює із будівництвом


Проблема порушень правил будівництва не нова і типова для всіх обласних центрів, включно з Івано-Франківськом. Нерідко з проектної документації на будівництво 4 поверхового будинку уже на самій ділянці виростає 8 поверховий монстер. Нічого, окрім кількатисячного штрафу, за таку самодіяльність забудовнику не «горить».

Минулої п’ятниці в Івано-Франківську вкотре відзначився депутат Верховної Ради України від ВО «Свобода», екс-секретар Івано-Франківської міської ради Руслан Марцінків. Він, маючи депутатську недоторканість, дозволив собі зруйнувати огорожу будівництва по вулиці Стуса, 25 і взяв усю відповідальність на себе.

Руслан Марцінків перебрав на себе функцію Івано-Франківської міської ради, міського голови, чиновників департаменту архітектури і містобудування, чиновників архбудконтролю і всіх контролюючих органів разом взятих. Народний депутат вирішив, що дане будівництво незаконне і разом з мешканцями сусідніх будинків та молодими-гарячими активістами ВО «Свобода» зруйнував будівництво.

«Взявши за озброєння молот, нардеп власноруч розвалив паркан та розбив залитий фундамент. Таким чином свободівець показав, що будівельна сваволя в Івано-Франківську не пройде!», - розтрубіла того ж дня прес-служба партії. Таким чином «націоналісти» розтрощили територію майбутньої автозупинки в спальному районі «Каскад». 

Замовник будівництва - колишній палкий прихильник ВО «Свобода», приватний підприємець Василь Васильович Гарасимко – шокований. «Я дуже поважаю «Свободу», навіть дуже поважаю. Але якщо вони так будуть робити, то далеко не пройдуть. Ну не можна так робити. В нас всі перетворюються на політикантів і на комерсантів. А то треба робити щось…», - говорить Василь Гарасимко. 

Підприємець називає шоу за участю Марцінківа фальшем, адже у чоловіка на руках всі необхідні документи для будівництва. Перший погоджувальний документ Василь Гарасимко отримав у 2004 році. Потім – 8 років погоджувальних процедур, оплата послуг з проектування, держмито та усі знані і незнані побори. Каже, що не є тим підприємцем, який може собі дозволити за один день купити усі документи. 

«Є в нас типи людей: політикани і корупціонери. А хто працювати буде? Скажіть, що ми дітям лишим? Мені дозволили. Я 10 років виробляв цей проект. Перше рішення виконкому було у 2004 році. Я законно обійшов усі інстанції. Я маю дозволів цілу пачку. Архбудконтроль дав дозвіл, усі висновки є. Він дав дозвіл на початок будівництва. Я питаю в них: що робити? Кажуть: обгороджуй, вішай вивіску і починай будівництво. Ну що ж я порушив? Це заключення комісії…», - розповідає шокований підприємець Василь Гарасимко.

Разом з цим, партактив франківської ВО «Свобода» жодним чином не реагує на порушення законодавства у сфері містобудування, якщо до цього причетні самі ж «свободівці», або ж їхнє найближче оточення.

Пам’ятаєте «скандальну забудову» у Франківську за адресою Мазепи 35а? Пам’ятаєте скільки з’явилося шуму та скандалу навколо підприємця, який, мав усі погоджені документи та усі дозволи на будівництво 8 поверхового будинку? Причина скандалу в тому, що мешканці сусідніх будинків не хочуть дивитися з вікон на бетонного монстра і змушують підприємця збудувати лише 4 поверхи. І, звісно, депутати Івано-Франківської міської ради включно з глибокопатріотичною партією ВО «Свобода» виступили в підтримку іванофранківців. 

Та не помітили – чи просто не хотіли бачити – як за кілька кроків брат депутата Івано-Франківської обласної ради від партії ВО «Свобода» цілеспрямовано та свідомо порушує закон – невмотивовано збільшує поверховість будинку за адресою Мазепи, 35.

Минулого місяця інспекція Державно-будівельного архітектурного контролю в Івано-Франківській області постановила визнати ПП «Прогрес-Інвест» винним у вчиненні правопорушення, передбаченого п.8 ч.3 ст.2 Закону України «Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності». 

«Встановлено:

Будівництво багатоквартирного будинку з вбудовано-прибудованими закладами на вул. Г. Мазепи, 35 в м. Івано-Франківську ведеться з відхиленням від затвердженої проектної документації в частині невідповідності мансардного поверху до проекту з двору будинку», - цитата з припису Держархбудконтролю, що датується 9 квітня 2013 року. Тобто по вулиці Мазепи, 35 розігралася типова для Івано-Франківська схема: зробити проект на «х» поверхів, а потім добудувати ще два. Або три. Або й чотири.

Оскільки ПП «Прогрес-Інвест» ніяким чином не відреагувало на припис Держархбудконтролю, його в кінцевому результаті оштрафували. Забудовник повинен сплатити державі 51 тисячу 615 гривень.

Для «простого смертного» сума доволі серйозна. Але аж ніяк не для людей, які працюють у сфері будівництва. Щоби «відбити» суму штрафу забудовнику достатньо продати приблизно 10 квадратних метрів житлової площі (із розрахунку 5 тисяч гривень за м2 – авт.). І ПП «Прогрес-Інвест» сплатить штраф, але заробить в десятки разів більше. 

Якщо ВО «Свобода» зробила такий скандал навколо будівництва на Мазепи, 35а, а потім влаштувала цирк по вулиці Стуса, 25, то чому укрсучнаціоналісти «закривають очі» на незаконне збільшення поверховості будинку по вулиці Мазепи, 35? 

Можливо тому, що директором цього підприємства є Василь Іванович Дейчаківський – брат депутата Івано-Франківської обласної ради від партії ВО «Свобода» Ігоря Івановича Дейчаківського? Хоча, можливо, і тому, що «свободівці» просто сліпі. 

Звичайно, обізнаний читач скаже, що практично усі івано-франківські забудівельники працюють за подібною схемою. Але хто ж як не члени ВО «Свобода», які так відчайдушно протидіють будівельній сваволі повинні подавати правильний приклад городянам?

Варто згадати і ситуацію з будівництвом в самому центрі Івано-Франківська, по вулиці Вірменській, 1. Дозвіл на будівництво ще минулого року отримала фірма «Скол» депутата Івано-Франківської міськради від партії ВО «Свобода» Володимира Колковського. Але після скандалу з хабарем і затримання Володимира Колковського, будівництво перейшло до ПП «КолБуд». 

Минулого тижня міський голова Віктор Анушкевичус дав завдання контролюючим службам перевірити хід будівництва на Вірменській,1 і звірити його з проектною документацією. Того ж дня працівники будівництва почали зрізати бетонні опори зайвого поверху. 

Збіг? Можливо.

Завершити хочеться словами підприємця, чию зупинку розтрощив народний депутат від ВО «Свобода» Руслан Марцинків минулої п’ятниці. «Я клянуся вам, як націоналіст сильнєйший, мої батьки погинули на Сибіру, але я такого бардака ще не бачив. Мені встидно. Для чого робити оцей фальш?», - говорить інвестор будівництва по Стуса, 25 Василь Гарасимко.

 

Влад Чорний,

спеціально для "Бліц-інфо"