Як дізнатися, що в iPhone потрапила вода: п'ять головних «симптомів»


Хоча iPhone — один із найзахищеніших пристроїв на ринку, а сертифікація IP68 використовується в смартфонах Apple, починаючи з XS Max, жоден гаджет не можна вважати на 100% герметичним. Іноді трапляється, що Айфон піддається контакту з водою, і ви навіть не помічаєте цього. Розповідаємо, як визначити, що рідина пошкодила ваш гаджет.

Запотілі камери

Якщо ви помітили, що ваші знімки або записані ролики виходять розмитими, а в кадрі присутні незрозумілі білі плями, це може бути через накопичену всередині конденсацію. Таке відбувається не тільки через занурення iPhone у воду, а й через різкий перепад температур або вологість.

Щоб позбутися запотівання, ви можете спробувати висушити iPhone феном на холодному режимі. Головне, не класти в рис і не залишати на сонці — це лише погіршить ситуацію.

Несправність Face ID або Touch ID

Обидві технології використовують датчики, які сканують біометричні дані для розпізнавання. Якщо сенсор пошкоджений водою, він може спрацьовувати через раз — час від часу ви отримуватимете повідомлення, що потрібно повторити введення або ввести код для розблокування. Але з кожним таким скануванням кількість помилок збільшуватиметься, і в один момент пристрій перестане вас «впізнавати». Якщо проблема в «залізі», простою заміною деталей не обійтися, час задуматися про те, щоб купити iPhone нової моделі.

Плями на екрані або миготлива матриця

Припустимо, ви помітили, що на екрані вашого гаджета з'явилися дивні розводи або смуги різного кольору. Це ознака, що рідина потрапила під екран і пошкодила матрицю. Якщо не вжити жодних дій, дисплей почне блимати, тьмяніти або перестане реагувати на дотики.

На початкових етапах може врятувати холодне сушіння. Однак, якщо це не допоможе, вам доведеться звернутися в сервісний центр для заміни екрана.

Динаміки стали тихішими

Колись гучний Айфон став грати «упівсили», навіть коли рівень показує 100%? Це може статися через те, що вода заблокувала отвори динаміків або пошкодила їхні компоненти.

Щоб перевірити стан випромінювачів, необхідно прослухати музику або дзвінок на різній гучності та звернути увагу на якість звуку. Якщо ви почуєте шуми, тріск або спотворення, однією з причин може бути рідина. Завжди можна спробувати «продути» iPhone за допомогою звуків різної частоти, але швидше за все гаджет потрапляє під заміну запчастин.

Дивна поведінка під час заряджання

Нарешті, останній «симптом», що в iPhone потрапила вода — пристрій може не заряджатися зовсім або заряджатися дуже повільно. У цьому випадку пошкодження могли торкнутися роз'єму, контролера живлення або самого акумулятора.

Перевірити стан роз'єму для зарядки просто — можете подивитися на нього та переконатися, що він чистий і сухий. А якщо ви бачите якісь забруднення або корозію, можна почистити гніздо за допомогою зубочистки або спирту. Перевірити стан батареї або контролера так легко не вийде — у цьому разі доведеться йти в сервісний центр.

Будьте уважні до свого смартфона

Звичайно, жодна зі згаданих ознак сама по собі не вкаже, що на гаджет впливає рідина. Але якщо ви зіткнулися хоча б із трьома «симптомами», краще звернутися до фахівців.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!