Як позбутися хаосу на вулицях Івано-Франківська


Стосунки між Івано-Франківською міською радою та Державною автомобільною інспекцією загострились після того, як на попередній сесії «даішники» проігнорували депутатів, які планували розглянути звіт керівників відомства. Цього разу звітувати про свою роботу прийшов сам начальник ДАІ області Ярослав Ковальчук.

За його словами, в Івано-Франківську є три місця концентрації ДТП: перехрестя вулиць Пулюя—Галицька, вулиця Івасюка, а також перехрестя вулиць Незалежності—Хриплинська—Трускавецька, а головними причинами ДТП є відсутність світлофорів і розмітки та погане дорожнє покриття. На думку керівника обласної ДАі, місто повинно посприяти врегулюванню ситуації з дорожнім рухом на проблемних ділянках.

Найбільшу увагу депутати приділили заторам у центральній частині міста. За словами Ярослава Ковальчука, в івано-Франківську більше 60 тис. транспортних засобів, тому варто розвантажити центр міста, вдосконаливши схему організації дорожнього руху.


На пропозицію поставити регулювальників на проблемних перехрестях Ярослав Ковальчук відповів, що регулювальники не завадять заторам, адже вони виникають саме через надмірну кількість транспорту. До того ж, регулювальників треба виставляти одразу на кількох перехрестях, інакше це лише погіршить ситуацію. Тим часом після реорганізації служби в міському відділі ДАІ працює лише 14 працівників, тому «даішникам» складно впоратися з таким обсягом роботи.
Але в місті й проблема паркування набирає загрозливих масштабів. Помітивши бездіяльність «даішників», водії дозволяють собі паркуватися на тротуарах, пішохідних переходах, газонах, а також у зоні дії знаків, які забороняють зупинку та стоянку транспортних засобів, як це приміром систематично є на відрізку вул. Січових стрільців (від колишньої облдрукарні). Тож депутат Юрій Соловей поцікавився також, коли ДАІ наведе порядок із паркуванням у місті. Як приклад депутат навів ситуацію з громадянкою на «золотому ровері», яка паркується, як їй заманеться. Для читачів пояснимо, що в інтернеті вже тривалий час обговорюють жінку-водія на автомобілі марки Range Rover золотистого кольору (приблизною вартістю 100 тис. євро), яка паркується на тротуарах та перехрестях і не боїться жодної відповідальності. Ярослав Ковальчук пообіцяв розібратися з цією ситуацією.

Юрій Соловей, оцінюючи звіт керівника, заявив, що «роботи ДАі в місті немає в принципі». На це Ярослав Ковальчук закликав депутатів посприяти відомству виділенням коштів з міського бюджету, що дозволить збільшити кількість патрулів. 
Але звіт начальника ДАІ попри жорсткі заяви деяких депутатів завершився доволі мирно: обидві сторони домовилися співпрацювати у вирішенні проблемних питань. До речі, «розбір польотів» на сесії таки дав свій позитивний імпульс. Автомобілі ДАІ з’явились на перехрестях, а власниця «золотого ровера» вже не порушує правил паркування. Однак чи надовго вистачить такої активності?

Юрій Кривень, "Галичина"