Як припинити планувати і почати робити


Ти любиш складати списки й плани. Без плану — немає плану. Це важливо і, звичайно, певною мірою дисциплінує, однак сам тільки план не несе ніякої користі.

Ти ж помічаєш, що списки залишаються всього лише пописаним аркушем у блокноті й не важливо, у який день і за яких умов вони були складені. Новорічні обіцянки, план особистісного розвитку, посилення чакральної системи за методиками древніх гуру — все тільки слова, але не реальні справи.

То як припинити багато думати і планувати, і перейти до справи?

Виділи для кожного пункту свого плану реальний час і внеси його до розкладу на сьогодні

Поки запланований крок не внесений до календаря, його ніби не існує і ти ніби маєш право знову про нього забути.

Подивися на картину реалістично: скільки часу потрібно, щоб «скласти меню правильного харчування», «написати книгу», «проводити більше часу з друзями»? Як саме ти це робитимеш? Що виключиш або навпаки включиш у розклад, аби пункти втілилися в життя? Склав ще один план, признавайся?

Точно складений графік знижує прагнення відкладати справи на потім, а щоденне (нехай і незначне) подолання себе стає фундаментом високої самооцінки. Про це кажуть всі курси по саморозвитку!

Фактори, що відволікають / робочі завдання / мало часу / я втомлююся? Внеси їх до свого графіку теж. І виділи вільний час для пунктів з «того самого плану». Це можливо.

Короткий щоденний план при виконанні створить рутину, яка переросте у звичку і буде рухати тебе до досягнення мети.

Знижуй рівень страху і невпевненості

Щоб почати діяти, доведи собі, що мета здійсненна. Будь-яке завдання можна розбити на піддії, які часом займають не більше як хвилину. Хвилина — і ти вже просунувся вперед.

«Банка варення»

Згадай кожен момент, коли ти відчував себе переможцем. Успішний проект, вдалий жарт, вчасно помічена помилка, навіть дрібниця підійде. Поклади ці моменти в уявну «банку варення» і діставай, коли накотили негатив і лінь.

«5 секунд»

Використовуй зворотний відлік 5-4-3-2-1 і негайно почни те, що захотілося відкласти. Відлік відіб'є роздуми про те, «як не хочеться», і буквально встромить тебе у запланований пункт плану.

Не акцентуйся на майбутньому

Довготривалі цілі — це прекрасно. Чим далі ти можеш зазирнути у своє майбутнє, тим цікавіше. Ось тільки що далі мета, то менше бажання її втілювати.

Нехай кінцевий термін виконання 5 або навіть 10 років. Але вже сьогодні ти можеш зробити перший крок до неї. Забудь на якийсь час про десятиліття. Поглянь на свій день сьогодні, перевір свій графік і внеси туди 5-6 основних дій, які ведуть до довгострокової мети.

Створи прагнення

Ти плануєш, але не докладаєш зусиль до досягнення результату? Можливо, тобі не так вже й потрібен цей результат. Прагнення немає і воно зовсім не має бути даністю, якщо тобі цікава іспанська, уроки гри на укулеле або основи дизайну. Створюй прагнення сам. Як? В усіх фарбах уяви собі переваги отриманого досвіду — як ти заробляєш більше і купуєш новеньку машину, як вражаєш друзів, як тебе поважає бос ... Все, що дасть тобі новий скіл у застосуванні, всю його користь особисто для тебе.

Використовуй прокрастинацію 

Перед тобою твій список із планом. Все ще ніяк не виходить почати щось робити? Постав над переліком важливих завдань по-справжньому страшне заняття: ремонт, подзвонити бабусі, розмова з босом, ультрамарафон etc. Те, що ти ненавидиш або боїшся усім серцем. Хочеш його виконувати? Аби не виконувати, займися списком важливих справ.

Підбадьор себе

Здається, що весь цей план ніколи не реалізується? Опускаються руки? Ти у поганому настрої і все відкладаєш? Ніхто не хоче діяти у поганому настрої. Тож покращуй його.

Зроби щось дійсно приємне, перш ніж братися за завдання. Послухай музику, яка надихає тебе. Відклади розумову жуйку і зроби пару фізичних вправ.

З найкращим настроєм у тебе із більшою ймовірністю з'явиться мотивація продовжувати. Припини шукати відповіді на запитання «як припинити лінуватися», енергія народжується в дії: вже зараз зроби хоч що-небудь. 10 присідань теж підійде.

Пам'ятай, планування — це не виправдання бездіяльності. Складений план можна називати половиною справи, але половина — це далеко не результат. Нехай твої дії не будуть ідеальними, нехай супроводжуються помилками, але вони вже вийдуть на рівень реальних кроків.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.

Завжди цікаві новини!