Як скласти типовий договір на розробку програмного забезпечення на аутсорсі?


Аутсорсингові IT-компанії зіштовхуються з необхідністю щоразу укладати новий договір з розробки програмного забезпечення. Це тривалий процес, тому краще створити універсальний шаблон, який можна адаптувати під запити різних клієнтів. IT-юристи STALIROV&CO поділилися порадами щодо створення договору.

Які пункти включити до договору? 

Договір на програмне забезпечення повинен охоплювати такі аспекти, як постановка та контроль виконання технічного завдання, процедура внесення змін, права на інтелектуальну власність, а також умови оплати, простою та розірвання контракту. Розглянемо більш детально кожен з цих розділів.  

  1. ТЗ та процес комунікації

Для успішного виконання проєкту та досягнення очікуваних результатів необхідно підготувати ТЗ, яке встановлюватиме дати початку та завершення робіт, бюджет, години роботи, технології, конкретні задачі та етапи. Визначте відповідальних та їх обов’язки щодо укладення ТЗ, контролю та прийому робіт, оплати та комунікацій. Обов’язково вкажіть спосіб та платформу для комунікації (наприклад, Slack або Jira) для того, щоб у майбутньому мати юридичне підтвердження узгодженості дій. 

  1. Процедура внесення змін / Change Request Procedure 

Клієнт може надати запит на внесення змін, який має містити детальний опис нових завдань, дедлайни, технічні характеристики та інші відомості. ІТ-компанії слід прописати термін протягом якого відбувається оцінка запиту та надання фідбеку. Наприклад, 10 робочих днів. Замовник повинен розглянути і затвердити умови та надати зауваження протягом 5 днів, а тоді зафіксувати нововведення у новому ТЗ або доповнити попередні.  

  1. Умови та строки оплати  

Сторони узгоджують спосіб оплати (fixed price або time&material), порядок та строки оплати за продукт. Оплата послуг IT-компанії здійснюється відповідно до інвойсу, який надсилається після виконання задач. У договорі має бути строк, протягом якого замовник зобов’язується розглянути інвойс, наприклад 3 робочі дні, та висловити свою згоду або надати зауваження. У випадку відсутності зворотного зв’язку протягом 5 днів, рахунок вважається затвердженим та підлягає оплаті протягом 7 днів. 

  1. Простій / Downtime

Іноді виникають ситуації, коли виконання послуг зупиняється у зв’язку з затримками зі сторони замовника, пов’язаними з ненаданням необхідної інформації, відсутністю відповідей на запити або оновленням задач. Щоб зменшити фінансові встати на випадок дедлайну, попередбте замовника, що простій оплачується згідно з тарифом, визначеним у ТЗ. 

  1. Інтелектуальна власність (ІВ)

Ще один важливий момент - визначення моменту передачі прав на ІВ. Рекомендується встановити, що перехід прав можливий лише після повної оплати виконаної роботи. Також уточніть, які об’єкти передаються замовнику, наприклад, при розробці сайту — права на код, дизайн, документацію та інше. 

  1. Розірвання контракту 

Якщо замовник хоче припинити співпрацю, він повинен попередити про це не пізніше, ніж за 30 днів до відповідної дати. Це оптимальний час для того, щоб ви могли оцінити об’єм виконаної роботи, підготувати результати, зібрати та передати їх. 

Додавши такі положення до договору, ви зможете розробити універсальну угоду, яка підійде для більшості клієнтів, та убезпечити себе від неочікуваних труднощів.

Автор: Валерій Сталіров, CEO компанії IT-юристів Stalirov&Co