З чого почати робити ремонт у квартирі


При думці, що потрібно почати робити ремонт, багато хто панікує і, як правило, цей процес відкладається «на потім». Він є дуже тривалим, дорогим і складним, особливо, якщо ви збираєтеся робити ремонт своїми руками. Але ми хочемо вас заспокоїти: все, що потрібно, це грамотно підійти до планування і передбачити більшість можливих проблем. Отже, давайте розберемося з чого починається ремонт у квартирі.

Фотографія із сайту https://alterair.ua/ru/

Типи ремонту: який вибрати?


Перший момент, який допоможе відповісти на питання «з чого розпочати ремонт у квартирі» - це тип робіт. Ми хочемо виділити два основні види ремонту:

- Косметичний ремонт – максимально простий процес, який дозволить швидко та недорого освіжити дизайн приміщень. Позбутися незначних дефектів шляхом шпаклівки та фарбування стін/стелі, ремонту підлоги та заміни меблювання;

- Капітальний ремонт, або ремонт у квартирі з нуля – це повне оновлення обробки, меблів, інженерних мереж та техніки у квартирі. До спектру робіт також може входити перенесення стін, переміщення розеток та освітлювальних приладів, заміна вікон, дверей, сантехніки тощо.

Як визначитися з дизайном інтер'єру?


Перше, з чого слід розпочати ремонт у житловій квартирі – це створити дизайн-проект майбутнього інтер'єру, який не тільки відобразить ваш спосіб життя та темперамент, але й буде практичним. Ви можете зробити його своїми руками, використовуючи програми типу SketchUp або міліметровий папір. Щоб без проблем працювати з проектом, співвідношення пропорцій кімнати має бути ідеальним.

Підібрати образ, приємний саме вам допоможе перегляд сайтів або журналів з прикладами інтер'єрів в різних стилях. Наприклад, консервативним персонам до душі будуть класичні мотиви. Практичним людям слід подивитися на хай-тек – простий стиль, насичений інноваціями. Романтичним та творчим людям рекомендуємо затишний скандинавський чи середземноморський стиль. Незвичайно виглядають еклектичні дизайни на кшталт арт-деко, гранж або лофт.

Ідеальний варіант – проконсультуватися з дизайнером. Він допоможе дійти грамотного рішення, а також складе докладний дизайн-проект приміщень, до якого буде включено візуалізацію. Так ви зможете побачити концепт оновленої квартири перед тим, як почати робити ремонт.

Підбір матеріалів для ремонту


Матеріали для ремонту своїми руками підбираються після того, як ви визначилися з дизайном та склали план робіт. При виборі обробки зверніть увагу на те, в якому приміщенні вона використовуватиметься. Наприклад, для кухні та санвузла підбирайте миючі матеріали, стійкі до перепадів вологості та температур. А для спальні найкращим вибором стануть екологічно чисті варіанти.

Якщо ви не сильні у будівельному матеріалознавстві, слід передати складання проєкту дизайнеру інтер'єрів. У підсумковий пакет документів увійде повний перелік необхідних матеріалів із зазначенням артикула виробника - залишиться лише замовити їх у необхідній кількості та чекати на доставку.

Чи потрібно міняти комунікації у квартирі?


Якщо ви вирішили розпочати ремонт у старій квартирі, то зверніть увагу на комунікації – більшість труб мають термін придатності до 30 років. Також таке оновлення потрібно зробити тим, хто хоче перенести/переобладнати санвузол чи кухню. У цьому випадку розташування нових труб диктується затвердженим дизайн-проектом.

План ремонту для квартири

 

Демонтаж старих об'єктів

Ремонт у квартирі з нуля слід починати з найбільш брудної та енерговитратної роботи – заміни вікон, підвіконь та комунікацій. Демонтуються двері. Зносяться або пересуваються стіни/перегородки, якщо має місце перепланування квартири.

Вирівнювання стін, підлог та стелі

На цьому етапі важливо працювати зверху вниз, тобто. від стелі до підлоги, щоб кожен етап робіт було зіпсувати результат попереднього.

Спочатку приступаємо до вирівнювання стелі. Якщо є можливість, можна віддати перевагу підвісній або натяжній стелі, тоді поверхня буде ідеально рівною. Потім приступаємо до вирівнювання стін штукатуркою. Підлогу ремонтуємо наприкінці — робимо суху або мокру стяжку.

Оздоблювальні роботи

Коли всі основи підготовлені, можна розпочинати обробку приміщень. Робимо фінальний ремонт санвузла, в т.ч. встановлюємо сантехніку. У кімнатах білимо стелю, клеїмо шпалери, укладаємо ламінат і т.п. Встановлюємо міжкімнатні двері.

Монтаж меблів та техніки

Наприкінці проводиться контрольне вимірювання приміщень, закупівля та встановлення меблювання/освітлювальних приладів/побутової техніки. Після цього слід лише прикрасити свіжу квартиру декором, і зробити фінішне прибирання після ремонту: ви впоралися, і все — своїми руками!

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!