Загадковий закинутий німецький цвинтар в лісі під Говерлою


Неподалік гори Говерла розташований німецький цвинтар часів Першої Світової Війни. Він заховався обабіч туристичного маршруту та має свої загадки.

На цвинтарі є 44 поховання німецьких солдатів і три невідомі могили. Вони без надгробків і лежать окремо від решти, пише RDZS.

Хоч цвинтар і є позначений на картах, та вся його популярність закінчується художніми фото на фоні. А як же історія! Чому з мільйона загиблих в Карпатах саме цим шістдесятьом встановлено пам’ятник? І що це за три таємничі могили поруч?

 Пам’ятний камінь в центрі старого німецького цвинтаря
Фотосет гурту 1914
Фотосет гурту 1914 на старому німецькому цвинтарі

До закинутого цвинтаря найлегше добратися з турбази Заросляк. Потрібно йти зеленим, пологішим маршрутом “як на Говерлу”. На межі лісу звернути на жовтий маршрут до гори Велика Козмєска. Шлях в одну сторону займає півтора години неспішної ходьби. Підйом тут нестрімкий.

 На маршруті буде старий прикордонний стовпчик між Польщею та Чехословаччиною, 1923 рік
 З цього місця потрібно йти прямо і за 15 хв ми будемо коло цвинтаря
 От і прийшли: проглядається цвинтар

Старий німецький цвинтар займає площу 260 кв. м. Територія кладовища поділена на шість полів. В центрі стоїть великий камінь з написом: «SEINEN BIS IN DEN TOD GETREUEN HELDEN DAS II BATAJLLON PREUSS. RES. JNF. REG 22”. В перекладі “Своїм вірним аж до смерті героям. ІІ батальйон 22 резервного прусського полку піхоти». (с)Алекс

Німецький цвинтар після його облаштування
Німецький цвинтар після його облаштування, 1920-і роки
 Той же надгробок “Breuer Eduard” що і на старому фото. 2020 рік.
 Той же камінь, що стоїть по центру на старому фото. Написано: “Своїм вірним аж до смерті героям. ІІ батальйон 22 резервного прусського полку піхоти”
 Тильний бік каменю теж містить напис
 «1917» це рік створення цвинтаря, а «untffz. Tropitz 6/22 Musk. Horringer 7/22» – дата і прізвища його творців

Могили розташовані в регулярних рядах з похиленими стелами коло голови. На них викуто мальтійський хрест, прізвища загиблих, їх службовий ранг, військову одиницю, а, також, дату смерті.

Схема цвинтаря з карпатського альманаху “Płaj” № 22. Три невідомі могили обведені червоним

Всього у 41-ій іменній і трьох спільних могилах поховано 60 жертв Першої Світової Війни. Усі вони загинули в трьох останніх днях серпня 1916 року, обороняючи відрізок карпатського фронту від російської армії Брусилова.

 Надгробок №1. Нумерація зліва направо, знизу вверх
 Надгробок № 13
 Надгробок № 14. Деякі загиблі мають слов’янські прізвища

Бій, де вони полягли, відбувся 30 серпня 1916 року в шанцях, що неподалік. У 1917 році на місці загибелі солдатів встановили пам’ятний камінь. В 1922 році, після закінчення війни, тут облаштували цвинтар та акуратні надгробки. (с)Алекс

 Надгробок № 20
 Надгробок № 30
 Надгробок № 44

Кому потрібно, тут я виклав фото всіх 44-ох надгробків. Також, ось атмосферне відео з цього цвинтаря.

В Першу Світову Війну саме тут, по гірському хребту, проходила лінія оборони. Тоді в Карпатах загинуло близько мільйона людей. Чому, серед з сотень схожих, увіковічнили саме це поховання? Що це були за битва та які обставини смерті людей? Невідомо…

 
Старі шанці поруч цвинтаря
Повсюди можна знайти багато ржавого заліза
Повсюди можна знайти багато ржавого заліза

Zommersteinhof провів ряд досліджень на цю тему. Дуже ймовірно, що в трьох окремих могилах поховані вояки іудейського віросповідання.

В цих безіменних могилах ймовірно поховані солдати-іудеї що воювали за Австро-Угорщину
В цих безіменних могилах, ймовірно, поховані солдати-іудеї

Проте, у 2010 р. за гроші фонду А.І.Лісіцина (депутат Держдуми РФ) на цих трьох могилах встановили хрести. Вони припустили, що це поховання російських солдат.

Після закінчення робіт цвинтар було освячено. Службу провели архієпископ Львівський і Галицький (УПЦ МП) Августин і декан Римсько-Католицької церкви отець Казимир Галімурка. На церемонії освячення А. Лісіцин поклав до могил вінок від генконсульства Росії у Львові..»
В 2010 році на могилах німецьких євреїв встановили православні хрести та освятили їх. А. Лісіцин, депутат держдупи РФ,  особисто поклав вінок від генконсульства Росії у Львові. Більше тут
Освячення православних хрестів на безіменних могилах
Освячення православних хрестів на безіменних могилах

Але не там поховані росіяни. По-перше, їх – як атакуючої сторони – повинно було загинути набагато більше, ніж німців! По-друге, тоді російських вояків часто ховали разом з солдатами австро-угорської армії. А тут, чомусь, окремі могили.

Військові поховання на Торунському Перевалі
Змішані військові поховання на Торунському перевалі

Zommersteinhof припускає, що у цих трьох могилах поховані німецькі солдати іудейського віросповідання. Адже тоді дотримувались “принципу непоховання” солдатів-іудеїв разом з солдатами-християнами. Тому католиків, православних і протестантів ховали на одному цвинтарі, а для іудеїв завжди створювались окремі поля.

 
Могили іудеїв поруч старого німецького цвинтаря. Хрести тут відносно недавно (2010р.) і їх вже почали ламати…

І хоч загадки залишилися, цей цвинтар є хорошим прикладом як потрібно вшановувати полеглих у боях.

Також, ми побачили як росіяни створюють псевдо-героїв: спочатку поставили хрести, потім придумають легенду як ці троє поклали тут купу німців. Схожий “героїзм” ми вже якось розслідували в статті про подвиг Тарасова.

На жаль, далеко не всі подібні поховання в такому ж доглянутому стані. А деякі взагалі ще, навіть, не знайдені. Наприклад, схожий цвинтар є в районі гір Стайки та Микулески. Де точно – поки що невідомо.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!