Заїди в кутиках рота - дефіцит заліза в організмі?


Напевне, кожен із нас зустрічався із проблемою тріщин та печіння в кутиках рота. В народі це явище називають «заїдами». Лікарі називають це ангулярним хейлітом. Чому виникають заїди та як із ними боротися?

Пояснює Луговська Ольга Василівна – сімейний лікар, заступник головного лікаря медичного центру Оксфорд Медікал

ЧИ Є ПРИЧИНОЮ ГЕРПЕС?

В першу чергу людина пов’язує цей стан із інфекцією. Спільний посуд, чи навіть використання чужої губної помади – дійсно використання чужих індивідуальних речей може призвести до небажаних інфекцій, а особливо до відомого нам герпесу. 

Але симптоматика герпесу дещо відрізняється від ангулярного хейліту. При герпесі виникає специфічний висип, елементи якого з часом зливаються і покриваються кірочкою. При ангулярному хейліті шкіра в кутиках рота запалюється, виникають тріщини, які призводять до сильного печіння. Пов’язують заїди із переохолодженням, зневодненням, авітамінозом, реакцією на косметику та ін.

Найбільш важливою причиною ангулярного хейліту є порушення саме внутрішнього стану організму. Коли до лікаря звертається пацієнт із вищеперерахованими проблемами, перше, на що повинен звернути увагу лікар – рівень гемоглобіну крові.

АНГУЛЯРНИЙ ХЕЙЛІТ ТА АНЕМІЯ – ДЕ ЗВ’ЯЗОК?

Ангулярний хейліт є одним із провідних симптомів сидеропенічного синдрому, який виникає при залізо-дефіцитній анемії. Залізодефіцитна анемія (ЗДА)– поширений стан серед сучасного населення, що полягає у зниженому рівні гемоглобіну крові, обумовленому дефіцитом заліза в організмі.

Дефіцит заліза виникає в людей, які недоотримують елемент із продуктів харчування (аліментарний чинник), в людей з хронічними крововтратами (надмірні менструальні крововтрати, геморой, наявність поліпів кишечника та ін.), в людей з посиленою потребою заліза (діти в період активного росту, вагітні жінки, жінки у період лактації).

При ЗДА виникають як загальні симптоми (блідість, сонливість, млявість, сухість шкіри та слизових), так і специфічні, що входять до сидеропенічного синдрому:

  • спотворення смаку та нюху (бажання їсти продукти, які раніше вам не смакували);
  • випадіння волосся;
  • ламкість та розшарування нігтьової пластини;
  • атрофічні ерозії слизових оболонок;
  • утруднення ковтання, відчуття клубка в горлі при ковтанні грубої, а згодом і рідкої їжі;
  • і звичайно ж – заїди в кутиках рота.

ЯК ДІЯТИ?

Якщо причиною тріщин в кутиках рота є залізодефіцитна анемія – гігієнічна помада та протигерпетичні засоби будуть безсилі. Щоб з’ясувати причину проблеми і якомога швидше позбутися її – раджу першочергово звернутися до вашого сімейного лікаря. 

Спеціаліст ретельно огляне проблемну ділянку і водночас зверне увагу на супутні прояви анемії. Важливу цінність у плануванні лікування відіграють лабораторні методи визначення рівня заліза:

  • загальний аналіз крові (звернути увагу на рівень еритроцитів та гемоглобіну);
  • сироваткове залізо;
  • феритин;
  • загальнозв’язуюча здатність сироватки.

Відштовхуючись від даних обстежень, лікар визначає, яким чином планувати лікування. В першу чергу, варто усунути чинник, який призвів до анемії (лікування хронічних захворювань, допомога суміжних лікарів, корекція раціону харчування). 

Часто доводиться коригувати рівень заліза таблетованими препаратами. Я розумію, що у аптеках цих препаратів великий вибір, і пацієнти керуються власною інтуїцією, порадою знайомих чи фармацевта. Але наголошую, що денну дозу заліза визначає тільки лікар після ознайомлення із результатами аналізів! Тому прошу не займатися самолікуванням, щоб не призвести до проблеми.

Коли рівень заліза нормалізовується, ангулярний хейліт більше не турбує пацієнта. Будьте здорові!

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!