Знайденого власника механічного цеху на Прикарпатті чекає суд


Прокуратура м. Коломиї зобов’язала міського голову Ігоря Слюзара встановити технічний стан будівлі колишнього механічного цеху заводу «Коломиясільмаш», який розташований на суміжній з тилового боку території з навчальним корпусом Коломийського економіко-правового коледжу (КНТЕУ). На основі цього зобов’язання, згідно з розпорядженням міського голови, було створено робочу комісію для обстеження технічного стану будівлі.

За результатами обстеження комісія у складі заступника міського голови Михайла Білоуса (голова комісії), заступника начальника управління архітектури, містобудування та капітального будівництва міської ради Дмитра Кендзьора (секретар комісії), а також шести членів комісії встановила, що механічний цех збудований орієнтовно у 1960-х роках і майже 25 років тут не проводився капітальний ремонт. При візуальному обстеженні фасадів встановлено, що будівля механічного цеху може бути класифікована як споруда, що знаходиться у передаварійному стані.

Після обстеження комісія зробила наступний висновок:

«Для отримання об’єктивних даних про фактичний стан будівельних конструкцій з урахуванням зміни у часі, комісія рекомендує провести експертизу несучої здатності будівлі механічного цеху організацією, яка має ліцензію і сертифікат на виконання даних робіт».

Таке обстеження могли зробити і пересічні коломийці, а от важливу інформацію про те, чи знайшли власника аварійної будівлі, у міській раді дізнатися не вдалося. Цього я не почула ані від заступника міського голови Михайла Білоуса (він від 27 серпня перебуває у відпустці), ані від іншого заступника – Володимира Тарновецького. Поки останній записав запитання у блокнот і сказав, що постарається дізнатися інформацію стосовно цього. Завітавши до головного архітектора міста Коломиї Юрія Процюка, нарешті почула, що власника знайшли.

Власника колишнього механічного цеху заводу «Коломиясільмаш» зобов’язали до 12 серпня 2013 року вжити відповідних заходів щодо надійності і безпечності передаварійної нежитлової будівлі (механічного цеху), яка належить йому, згідно з договором купівлі-продажу №1968 від 09.06.2006 року. В разі невиконання зобов’язань до знайденого власника будуть вжиті заходи відповідно до Цивільного та Адміністративного кодексу України. Отож виходить, що власника будівлі чекає суд.

– У нашому місті мало хто цікавиться освітою, культурою, в яких умовах мають рости наші діти, школярі, а згодом і студенти. Мабуть тому вирішення цього проблемного питання не прискорюється. Ця будівля (колишній механічний цех) становить загрозу для життя і здоров’я працівників та студентів нашого закладу. Члени комісії, яка приїжджала обстежити будівлю, попередили нас: ви тут не ходіть. Цікаво, а як ми маємо – перелітати? Пропозиція щодо паркану також недалека. Про те, чи знайшли власника – не знаю, ми неодноразово писали листи до міської ради, але наразі інформації про те, хто є власником, ще не маємо. Основна проблема в тому, що цю будівлю негайно треба ремонтувати, адже вона є небезпечною, – зазначила директор Коломийського економіко-правового коледжу Людмила Гарарук.

Незабаром 1 вересня. І студенти, і працівники коледжу знову повернуться до праці і навчання, то хто ж подбає про їхню безпеку? За розвитком подій стежитимуть наші кореспонденти, тож продовження теми – у наступних числах тижневика.

 
Вероніка Вовк, Коломийські ВІСТИ