ЗСУ нищать ворога, а Яся – міфи. В Україні презентували комедійно-освітній вебсеріал про доказову медицину


Shotam Production презентував новий комедійно-освітній вебсеріал про доказову медицину «Яся знає краще». Проєкт складається з 12 епізодів та через гумор розвінчує популярні серед українців міфи та стереотипи про медицину.
Перша серія вже вийшла онлайн на всіх платформах медіа «ШоТам».
 
Перший реліз серіалу відбувся за два дні до повномасштабного вторгнення – 22 лютого. Після цього випуск серій зупинили, адже всі сили команди Shotam Production були спрямовані на оперативне інформування українців та допомогу армії. Утім «нетрадиційна» медицина процвітає навіть під час війни, тому автори проєкту вирішили посилити медичний фронт новим освітнім продуктом.
 
«Подібні проєкти на часі завжди, а в умовах війни – особливо. Війна перевантажує медичну систему. Тисячі поранених потребують лікування, медицина переключається на допомогу воїнам та переселенцям. А отже, зростає навантаження на лікарів, які залишилися в країні. І чого точно зараз їм не потрібно – так це боротися з наслідками самолікування чи народної медицини», – розповідає співавтор ідеї Сергій Колесніков.
 
Про що серіал
 
У центрі сюжету – фанатка доказової медицини та представниця нового покоління українських медиків Яся, сімейний лікар старої формації Пилип Антонович та постійний пацієнт районної лікарні, таксист-іпохондрик Валєрчик. 
 
Протягом серіалу Ясі доводиться спростувати 12 найпоширеніших медичних міфів. Зокрема про вакцинацію, дієтичні добавки, антибіотики, вегетосудинну дистонію та захворювання, що передаються статевим шляхом. Автори проєкту наголошують, що намагалися обрати питання та захворювання, які українці найчастіше намагаються лікувати в обхід самостійної медицини.
 
Над пошуком головних стереотипів працював сценарист Олександр Дьомін. За його словами, аби виокремити найбільш популярні вигадки, довелося монітори не лише профільні сайти, а й коментарі в соціальних мережах.
 
«Насправді, таких тем дуже багато, адже за останні роки люди звикли довіряти незрозумілим джерелам в інтернеті більше, ніж офіційній медицині. І ці упередження неабияк заважають розвитку нашої країни. Власне, пандемія коронавірусу показала, який відсоток людей не довіряє доказовій медицині. Сподіваюся, Яся допоможе бодай трохи змінити ситуацію», – каже сценарист Олександр Дьомін.


Хто в ролях
 
Головну роль «променя світла доказової медицини» зіграла учасниця «Жіночого Кварталу» та низки гумористичних шоу Олександра Машлятіна. Роль лікаря старої «закалки» Пилипа Антоновича дісталася українському актору і телеведучому, заслуженому артисту України Валерію Астахову. А ось «вічного пацієнта» зіграв актор театру та кіно Володимир Кравчук.
 
«На роль Валєрчика ми одразу прописували Володимира Кравчука, тобто фактично писали образ під нього. Хоча сам Володимир про це навіть не здогадувався. На роль Пилипа Антоновича було кілька кандидатур, але Валерій Астахов просто перевершив харизмою всіх конкурентів. Але найбільше акторів ми перебрали на роль Ясі. Десятки людей! Лишався вже тиждень до зйомок, аж тут ми знаходимо Олександру Машлятіну – і це просто неймовірно!», – розповідає шоуранер серіалу Сергій Колесніков.
 
Ідея проєкту та формат
 
Ідея «Ясі» виникла кілька років тому в шоуранерів серіалу й засновників медіа «ШоТам» Сергія Колеснікова та Артема Іпатова. Тоді стало очевидно, що доказова медицина програє у війні з міфами. Зокрема й через надто складний формат аргументації, порівняно з «новинами» адептів нетрадиційної медицини.
 
«Ми помітили, що міфи про нетрадиційну медицину поширюються в максимально простій формі. Болить горло чи нежить – подихай над картоплею, температура – біжи купувати антибіотики. А ось достовірна інформація подавалася в форматі нудних бюлетенів та складних пояснень від експертів. Тому вирішили загорнути факти в комедійний формат, говорити з глядачами максимально зрозумілою мовою, висміювати всі ці фейкові нісенітниці через комічні ситуації. Вебсеріал про Ясю – це наш внесок в розвиток доказової медицини в Україні», – зазначає співавтор ідеї Сергій Колесніков.
 
Аби втримати увагу глядачів, команда серіалу обрала доволі стислий формат – 2-3-хвилинні серії. За цей час головна героїня не лише спростовує один із міфів, а й встигає навести аргументи з надійних та перевірених джерел.
 
«Звісно, така тривалість епізодів стала справжнім викликом для команди. Але ми зібрали професійних акторів з величезним досвідом, тому знімальний процес, що тривав цілу добу, пройшов легко, просто і комфортно, – каже режисер Мітя Шмурак.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!