Батько наймолодшого полоненого моряка проживає у Надвірній


На початку другої декади грудня Андрієві Ейдеру виповниться 19. Але свій день народження він зустріне… у неволі.

Андрій – наймолодший із 24-х членів екіпажів малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ» (якраз на ньому служив Андрій) і «Нікополь» та рейдового буксира «Яни Капу», проти яких 25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації вчинили агресивні дії під час їх планового переходу з порту Одеса в Маріуполь. Про це пише Народна Воля.

Нещодавно підконтрольний Кремлю Київський районний суд Сімферополя заарештував на два місяці 24 українських моряків за, начебто, незаконний перетин державного кордону. Під час обстрілу спецназівцями ФСБ суден у районі Керченської протоки Андрія поранили. Його прооперували.

Днями вдалось поспілкуватися з батьком відважного юнака Дмитром Ейдером, який нині зі своєю новою сім`єю проживає у Надвірній, вони приїхали з Одеси півроку тому. Дмитро Євгенович – одесит з німецьким корінням. Він – коваль-зброяр, майстер народних ремесел. Із своєю дружиною Євгенією, яка є корінною надвірнянкою, вже 4 роки займається волонтерством.

Він розповів, що останні декілька років Андрій жив із бабусею в Одесі. Ще змалку полюбив море. Тому вступив до морського транспортного ліцею в Одесі. Після його закінчення відбув на військові навчання, де і підписав контракт на службу у ВМС. На флоті Андрій встиг прослужити зовсім небагато – 2 місяці, а на третьому місяці служби став бранцем.

Зараз батько дуже переживає за сина і тримає постійний зв’язок із Червоним Хрестом. Поки що не вдалося з`ясувати, яке саме поранення у нього. Водночас він вірить, що Андрій перенесе всі труднощі, бо за характером завжди – оптиміст, веселий і самостійний. Та найбільше Дмитро Ейдер сподівається, що вища державна влада задіє всі важелі впливу на російську сторону, щоб на волю вийшов його син та сотні побратимів-оборонців рідної землі.