До кінця року Франківську бракує близько 7 мільйонів на інсулін


Щоб забезпечити хворих на діабет франківців інсуліном до кінця року потрібно знайти в міському бюджеті близько 7 млн гривень.

Про це під час оперативної наради повідомила заступниця начальника управління охорони здоров’я Алла Вацеба, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

За її словами, з державного бюджету для Франківська виділено 5 млн гривень на рік. А в місті 1143 хворих на цукровий діабет, з яких 85 - діти.

"Щоб забезпечити цих людей потрібно близько 1 млн грн в місяць. Станом на початок серпня лікарі уже виписали електронних рецептів на 5 мільйонів гривень. Крім того місто боргує аптекам 1,8 мільйона гривень. Якщо не погасити борги, люди залишаться без інсуліну, а від цього залежить їх життя", - каже Вацеба. 

Міський голова Руслан Марцінків зауважив, що тоді доведеться у когось забрати гроші.

"Це державна програма, ніяк не можу зрозуміти, чому фінансувати її має міський бюджет. В нас вільних грошей немає. Але це життя людей. Знайдіть звідки забрати ці гроші", - доручив мер фінупралінню.

Алла Вацеба пояснила, що раніше держава сама закуповувала інсулін і роздавала його в заклади. Зараз перестала і передала ці повноваження на місцеві бюджети.

"Ми писали листи і в міністерство і до обласної влади, але отримали відповідь, що грошей немає. Це ваші мешканці і ваші проблеми", - каже медик.