Долинський районний суд повернув прокурору обвинувальний акт відносно Руслана Коцаби


Сьогодні, 21 січня Долинський районний суд повернув прокурору обвинувальний акт у кримінальному провадженні про обвинувачення Руслана Коцаби у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 111, ч1 ст. 114-1 КК України разом з іншими матеріалами кримінального провадження.

Як йдеться в ухвалі суду від 21.01.2019 року колегія суддів,  вислухавши в підготовчому судовому засіданні думку учасників кримінального провадження щодо можливості призначення кримінального провадження до судового розгляду та щодо повернення обвинувального акта прокурору, прийшла до висновку, що обвинувальний акт відносно   Коцаби Р.П. підлягає поверненню прокурору, оскільки встановлені суттєві порушення, які були допущені органом досудового розслідування,  усунути в даному підготовчому судовому засіданні  без  повернення обвинувального акта прокурору неможливо.

Зокрема, колегія суддів зазначила, що обвинувачення повинно бути чітко  сформульоване, зрозуміле та конкретизоване, із зазначенням  мотиву,  мети, способу та інших  елементів кримінального  правопорушення.  Однак в обвинувальному акті, який переданий на розгляд суду, містяться відомості,  які сторона обвинувачення ґрунтує  на припущеннях, а саме: «за невстановлених обставин у невстановлений слідством час у громадянина України Коцаби Р.П. виник злочинний умисел на сприяння  іноземним організаціям, іноземній державі та їх представникам у проведенні підривної діяльності проти України на шкоду обороноздатності України», «шляхом передання інформації, яка використовувалась або  могла бути  використана в підривній діяльності».

Таким чином в обвинувальному акті  відносно Коцаби Р.П. зазначене процесуальне рішення прокурора не відповідає вимогам п.5 ч.2 ст.291 КПК України, оскільки не містить формулювання обвинувачення Коцаби Р.П. відповідно до положень процесуального закону, так як в ньому міститься лише виклад фактичних обставин кримінальних правопорушень, які прокурор вважає встановленими, та правова кваліфікація кримінальних правопорушень, що перешкоджає призначенню кримінального провадження до судового розгляду на підставі цього обвинувального акту, а тому колегія суддів вважала за необхідне повернути обвинувальний акт прокурору  для усунення виявлених порушень.

До слова, прокурор вправі повторно направити до суду обвинувальний акт після усунення вказаних в ухвалі порушень.

Нагадаємо, скандального івано-франківського журналіста Руслана Коцабу затримала Служба безпеки України. Його обвинувачували за двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 111 ч 1(державна зрада) та ст. 114 ч. 1 (перешкоджання діяльності ЗСУ). Як відомо, раніше він брав участь у телемості з ЛНР та "засвітився" у Москві на передачі каналу "Росія 1"

12 травня 2016 року Івано-Франківський міський суд виніс вирок у кримінальній справі Руслана Коцаби. Суд не побачив у діях Руслана Коцаби ознак державної зради, тому засудив за другою інкримінованою йому статтею - перешкоджання діяльності ЗСУ (ст. 114, ч. 1 ККУ). Термін - три роки та шість місяців. Та Апеляційний суд блогера виправдав.

Втім, у червні 2017 Вищий спеціалізований суд України скасував ухвалу апеляційної інстанції. На думку колегії, висновок апеляційного суду про "недоведеність винуватості Коцаби у вчиненні перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період є передчасним". Тож постановила призначити повний розгляд кримінального провадження в суді апеляційної інстанції. Однак, в апеляційному судді закінчились судді, відтак справу передали в іншу область. Проте апеляційний суд Київської області прийняв рішення повернути справу Руслана Коцаби до першої інстанції. Далі справа попала до богородчанського суду,  втім один із суддів подав на самовідвід.