Франківців закликають одягнутись у блакитне та підтримати дітей з аутизмом


Щороку 2 квітня відзначається всесвітній день поширення інформації про аутизм.

Про це сьогодні, під час прес-конференції розповіла начальниця управління охорони здоров’я Марія Бойко, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

За її словами, розлади аутичного спектру дають можливість дітям навчатись у школі, а дехто з них має високий рівень інтелекту.

Міський голова Руслан Марцінків зауважив, що це не легка тема для суспільства, втім зараз настав час, аби говорити про це.

«Зараз у Франківську є близько 30 родин. Однак, ми думаємо, що їх є більше, адже не всі хочуть ділитись потаємним та розповідати про проблеми у сім’ї», - зауважив Марцінків.

Він зазначив, що у вересні на базі Лімниці мерія запропонує зробити семінар, аби родини, де є діти з аутизмом змогли поспілкуватись у тісному колі.

Загалом в Івано-Франківській області діагноз дитячий аутизм діагностовано 133 дітям.

Представник організації «Янголи дощу» Олена Ярмилко зауважує, що якщо перехожі бачать посеред вулиці дитину з нетиповою поведінкою не потрібно давати поради батькам, як виховувати дітей, а просто запропонувати допомогу.

Присутні анонсували, що сьогодні, 2 квітня о 17 годині на площі біля пам'ятника Івану Франку проведуть акцію «Франківськ у блакитному».

«Щотижня у нашу організацію звертаються по двоє – троє батьків. Це не означає, що у всіх є аутизм, є також діти мають розлади аутистичного спектра. Ми хочемо своєю акцією привернути увагу до них», - кажуть активісти.

Медики зауважують, що діагностувати аутизм потрібно у ранньому віці. Окрім того, для батьків та їх родин потрібно проводити тренінги, а також сеанси зі психологами.

«Сім’ям дуже важливо відчувати підтримку. Моїй доньці вже 15 років, я вже відчуваю психологічне вигоряння. Мамам потрібна перезагрузка», - каже Леся.

Довідково: Аутизм – це психічне порушення з аномальною поведінкою і труднощами в соціальній взаємодії.  Основними ознаками розладів аутичного спектру є порушення мовлення, відсутність емоційного контакту з людьми, усамітнення, напади агресії, слабкий інтерес до іграшок та стереотипність поведінки, страх змін.