Франківська лікарка-інфекціоністка про коронавірус: Багато хто вже перехворів


Під час щоденного юрифінгу в ОДА очільниця інформаційно-аналітичного центру з протидії поширення коронавірусної інфекції лікар-інфекціоніст Наталія Дьоміна закликала прикарпатців не панікувати через кількість нових випадків.

Як пояснила заступниця гендиректора обласної інфекційної лікарні та лікарка-інфекціоністка Наталія Дьоміна, не варто дуже акцентувати увагу на кількості виявлених випадків. Адже, на думку медика, багато прикарпатців імовірно вже перехворіли на цей вірус і навіть не знали про це.

"В Китаї та інших країнах цей вірус вже давніше. Люди мігрували звідти вже хворі, але ми цього не знали. Специфічної клініки у нього немає. Тому прошу усвідомити, що можливо багато хто з наших громадян вже перехворів. Адже легкі форми й середньої важкості маскувалися під клінікою грипу та ГРВІ. Тому не варто так сильно акцентувати на тих цифрах. Зараз ми маємо позитивну динаміку діагностики. Також прошу розуміти, що швидкі тести не є 100% підтвердженням діагнозу. Тому закликаю населення не намагатися всіма способами пройти той тест. Повірте, це нічого не вирішить для вас. Адже можна протестуватися зарано, чи тест дасть помилку", - каже лікарка.

Також за словами Дьоміної, швидкі тести вже надійшли і передані в лікарні. Щоб лікарі мали можливість відразу розмежовувати потоки хворих, куди кого ставити. Якщо тест дає позитивний результат, аналізи доставляють в лабораторний центр. 

"Не потрібно панікувати і видзвонювати на швидку якщо температура 37-37,5. Але якщо ви бачите, що щось іде не так, температура 38,5, з'являється задишка, біль за грудною кліткою, то бажано не займатися самолікуванням, а звернутися до медиків. Має значення надлишкова вага і супутні захворювання. Повірте мені, більшість з нас вже перенесли цей вірус. Наприклад, дітки в яких була незрозуміла клініка грипу чи ГРВІ і вони знаходились в інфекційній лікарні. Ми не маємо можливості виключити, що це був не цей вірус. Але якщо він перебігає легко чи середньої важкості, ніякої біди в тому немає. Головне не допускати важкого перебігу", - вважає медик.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!